AFM presenteert 'navigatiepunten' voor toepassing van CSRD
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onderzoek gedaan naar de toepassing van dubbelematerialiteitsanalyse in de jaarverslaggeving over 2023. De toezichthouder komt op basis daarvan met een lijst van tien navigatiepunten, die helpen bij het opstellen van zulke analyses.
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) treedt vanaf het boekjaar 2024 in werking voor grote beursgenoteerde ondernemingen. De CSRD-richtlijn geeft gebruikers van jaarverslagen inzicht in impact, kansen en risico's op het gebied van duurzaamheid. Ook kan de CSRD input bieden voor de strategische koers van een onderneming.
Sleutelrol
De dubbelematerialiteitsanalyse speelt hierbij een sleutelrol, aldus de AFM. Via die analyse wordt duidelijk welk effect een onderneming heeft op haar omgeving (impactmaterialiteit) en hoe duurzaamheidsaspecten effect kunnen hebben op het succes van een onderneming (financiële materialiteit). "Onze boodschap is duidelijk: ondanks de uitdagingen is het mogelijk om hier transparant over te rapporteren", zo stelt de AFM. Volgens de toezichthouder blijkt dat ook uit de goede voorbeelden die zij al tegenkomt.
"Begrijpelijk en transparant communiceren over de dubbele materialiteit is belangrijk, omdat dit de hoeksteen is voor goede duurzaamheidsverslaggeving", benadrukt AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom. "In ons onderzoek zien we ook dat het kan."
Navigatiepunten
Om inzicht te krijgen in hoe beursgenoteerde ondernemingen nu al informatie verstrekken over belangrijke thema's in de dubbelematerialiteitsanalyses in hun jaarverslaggeving over 2023, heeft de AFM onderzoek gedaan bij 29 ondernemingen. Daaruit blijkt dat zij de nieuwe vereisten complex vinden en in 2023 al gestart zijn met de benodigde aanpassingen. Veel van de onderzochte bedrijven melden dat hun aanpassingsprocessen nog lopende zijn.
Op basis van het onderzoek heeft de AFM tien navigatiepunten opgesteld, die ondernemingen kunnen ondersteunen bij de implementatie van de dubbelematerialiteitsanalyse in de verslaggeving. Deze zijn gebaseerd op de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) en een aantal good practices in de jaarverslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen. Hiermee kunnen gebruikers ook het gesprek met de onderneming over de koers aangaan, aldus de toezichthouder.
Toezicht op omgang met CSRD
In het toezicht op de jaarverslaggeving over boekjaar 2024 beoordeelt de AFM hoe bedrijven omgaan met de CSRD. Dat gaat via de reguliere desktop-reviews, zo geeft de toezichthouder aan.
Ook gaat de AFM thematisch onderzoek doen naar een specifiek duurzaamheidsthema, dat gerelateerd is aan de naleving van de CSRD.
Gerelateerd
AFM: Accountantskantoren lopen risico's rondom integriteit, digitalisering, duurzaamheid en fraude
Integriteitsincidenten bij meerdere accountantsorganisaties, zoals examenfraude, raken aan de integriteit van accountants. Ook thema's als de krappe arbeidsmarkt,...
De reis
De invoering van de CSRD moet niet betekenen dat bedrijven te veel tijd en geld spenderen aan technische naleving en assurance. Ook accountants hebben rondom duurzaamheidsrapportages...
Philips en Schijvens Corporate Fashion winnen CSRD Awards
Tijdens de CSRD DAY 2024 in Nieuwegein zijn op 12 november voor het eerst de Nederlandse CSRD Awards toegekend aan Koninklijke Philips (categorie grootbedrijf) en...
EU Taxonomie aan de beurt
Terwijl de meeste aandacht uitgaat naar de CSRD, is een volgende lichting grote ondernemingen nu ook verplicht over 2025 te rapporteren in lijn met de EU Taxonomie-vereisten....
NBA publiceert nieuwe brochure over ESG-fraude en greenwashing
De NBA publiceert een nieuwe brochure over ESG-fraude en greenwashing. "Hoe gaan we daar als accountants mee om?", is de centrale vraag die in de publicatie wordt...