Nieuws

AFM geeft Santander miljoenenboete wegens opnieuw onverantwoorde kredietverstrekking

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aan Santander Consumer Finance S.A. (SCF) een boete van 3,7 miljoen euro opgelegd, wegens opnieuw onverantwoorde kredietverstrekking.

Uit AFM-onderzoek blijkt dat SCF op meerdere punten in strijd heeft gehandeld met de normen voor verantwoorde kredietverstrekking. In 2019 heeft de AFM hiervoor ook al een boete opgelegd aan de rechtsvoorganger van SCF, daarom is het boetebedrag verhoogd.

De AFM heeft marktbreed onderzoek gedaan naar verantwoorde kredietverstrekking, waarbij per aanbieder tien dossiers tegen het licht zijn gehouden. Hieruit blijkt dat SCF bij vier van de tien dossiers te weinig informatie inwon over de financiële positie van klanten en bij vijf van de tien onverantwoord krediet heeft verstrekt. Deze overtredingen zijn grotendeels terug te voeren op het beleid en de processen van SCF.

AFM-bestuurder Jos Heuvelman noemt de kwestie "ernstig", omdat SCF "structureel tekortschoot" in de naleving van een van de belangrijkste verplichtingen ten opzichte van haar klanten. "Een te hoge lening kan ervoor zorgen dat consumenten te weinig geld overhouden om de vaste kosten van hun levensonderhoud te kunnen betalen."

Gelijk speelveld

Wanneer kredietaanbieders zich niet aan de regels houden worden niet alleen de belangen van consumenten geschaad, maar kan ook het gelijk speelveld op de kredietmarkt worden verstoord, aldus de AFM. Ondernemingen die zich niet houden aan de voorwaarden voor verantwoorde kredietverstrekking, kunnen ten onrechte een grotere markt bedienen en oneigenlijk voordeel behalen.

SCF is bezig om maatregelen te treffen om herhaling in de toekomst te voorkomen, zo meldt de toezichthouder. Ook heeft SCF een deel van de consumenten gecompenseerd die mogelijk een te hoog krediet hebben gekregen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.