Nieuws

Accountants en banken maken afspraken over informatieverzoeken

De NBA en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben nieuwe afspraken gemaakt rondom informatieverzoeken van banken aan accountants, in het kader van ‘Know Your Client’ (KYC).

Zowel banken als accountants zijn ‘poortwachters’ van het financiële systeem en voeren klantonderzoeken uit, op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Daarbij doen zich soms situaties voor waarin banken over hun klanten aanvullende informatie of een bevestiging willen ontvangen van accountants.

Aan veel van die verzoeken konden accountants in het mkb echter niet voldoen, wat gevolgen kon hebben voor het openen van een bankrekening of het aangaan van financiering. Vaak lag dat aan de formulering, aldus de NBA en NVB.

Accountantsmededeling

Inmiddels hebben de beide organisaties hierover nadere afspraken gemaakt. Daarbij is gekozen voor een accountantsmededeling. Voor de meest voorkomende gevallen is een standaard vraagstelling geformuleerd, die bankmedewerkers kunnen gebruiken naar klanten, om zo externe bevestiging van een accountant te vragen. Daarbij gaat het om situaties rondom de UBO, de groepsstructuur of de herkomst van vermogen.

Een accountant kan op een dergelijke vraag dan met een standaard geformuleerde accountantsmededeling antwoorden. De accountantsmededeling kwalificeert voor accountants als overige opdracht. “Dit betekent dat het geen assurance- of aan assurance verwant accountantsproduct is”, aldus de beroepsorganisatie.

Teksten

NBA en NVB zijn blij met de nieuwe afspraken en informeren hun leden hierover. Daarna is het aan de banken zelf of en hoe ze de accountantsmededeling gaan inzetten in hun KYC-processen.

Via nba.nl zijn de teksten van de accountantsmededelingen voor de genoemde situaties beschikbaar. Over twee jaar wordt de werkwijze geëvalueerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.