Nieuws

Zzp'er werkt wekelijks ruim negen uur meer dan werknemer

Een zelfstandig ondernemer werkt gemiddeld ruim een volledige werkdag per week meer dan iemand in loondienst. Mannelijke zzp'ers komen aan een gemiddelde werkweek van bijna 46 uur.

Dat blijkt uit een analyse van recente CBS-gegevens door data-pr-bureau Tijd voor Publiciteit. Vooral bij mannen is het verschil groot. Een man in loondienst werkt wekelijks ruim dertien uur minder dan een mannelijke zzp'er.

Zowel relatief als absoluut gezien is dat verschil bij vrouwen aanzienlijk kleiner. Wat verder opvalt, is dat mannen - zowel werknemers als zelfstandigen - de afgelopen tien jaar gemiddeld één uur minder zijn gaan werken. Vrouwelijke werknemers zagen hun werkweek gemiddeld juist ruim een uur langer worden. Ondernemende vrouwen gingen anderhalf uur per week langer werken.

Financiële zorgen

Volgens het bureau dat het onderzoek uitvoerde, zijn het vooral financiële redenen waarom zzp'ers meer uren maken. Als de inkomsten achterblijven, is simpelweg meer uren maken voor veel zzp'ers de 'makkelijkste' manier om toch rond te komen.

Dat wordt onderstreept door recent onderzoek van financeplatform Boekhouder.nl, waaruit blijkt dat ruim een kwart van de zzp'ers maandelijks financiële zorgen heeft.

Hoewel zzp'ers dus relatief veel tijd aan werk kwijt zijn en soms financiële zorgen hebben, zijn zij doorgaans mentaal gezonder dan mensen in loondienst. De CBS-data laten zien dat een op de negen zelfstandig ondernemers te maken heeft met burnoutklachten. Bij werknemers is dat liefst negentien procent.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.