Nieuws

Zorgen over woekerrentes bij kasvoorschotten

Kortlopende kasvoorschotten, een controversiële vorm van financiering, zijn in opmars. Aanbieders informeren ondernemers niet goed over hoge rentepercentages en het toezicht ontbreekt volledig.

Dat blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio. Kasvoorschotten, die in het Engels merchant cash advance worden genoemd, zijn in Nederland sinds enkele jaren beschikbaar. Financiers schieten geld voor aan ondernemers tegen een vaste commissie die afhankelijk is van het kredietrisico. De aanbieders van deze vorm van krediet krijgen een percentage van de toekomstige kasstroom, dus bij elk verkocht product of dienst krijgt de kredietverstrekker een bedrag.

Bij het aanbieden van de leningen vermijden de partijen woorden als 'lening' en 'rente', waardoor het moeilijk is om de echte kosten van de financiering in te zien.

Hoge rente

Omdat de looptijden van de kasvoorschotten heel kort zijn, kunnen de rentes heel hoog oplopen, soms tot wel 50 procent op jaarbasis en nog veel hogere boeterentes als er niet op tijd wordt betaald. Sommige aanbieders stellen bedrijfseigenaren ook persoonlijk aansprakelijk als niet op tijd wordt terugbetaald.

De belangrijkste aanbieder in Nederland is het bekende Adyen, die deze vorm van kredietverstrekking als eerste aanbood in Nederland. Kort daarop volgde Youlend, dat zijn diensten via Mollie en Thuisbezorgd aanbiedt. Ook het Canadese Lightspeed is actief op de Nederlandse markt.

Controversieel

In de Verenigde Staten zijn kasvoorschotten controversieel, omdat het daar voor honderden faillissementen heeft gezorgd. De staat New York heeft Yellowstone Capital, een van de grootste aanbieders van het kasvoorschot, aangeklaagd en eist 1,4 miljard dollar.

In Nederland ontbreekt elk toezicht op deze geldverstrekkers, omdat het officieel niet om lening gaat. In contracten staat dat de bedrijven een percentage van toekomstige betalingen koopt. Zowel de AFM als DNB zeggen dat kasvoorschotten daarom niet onder hun toezicht vallen.

Gedragscode

Stichting MKB Financiering (SMF) zegt in een reactie dat de genoemde financiers geen erkend mkb financiers zijn en "niet voldoen aan de bijbehorende gedragscode om deze titel te voeren".

SMF raadt zzp'ers en mkb-ondernemers aan om voor een passende financiering en transparante tarieven zaken te doen met één van de zeventien financiers met het Keurmerk Erkend MKB Financier. "Zij voldoen aan de hoogste eisen voor verantwoord financieren aan ondernemers. Deze financiers zorgen voor maximale transparantie over de tarieven en kosten, werken samen met het Kifid voor een onafhankelijk klachtenloket en toetsen de passendheid van de financiering."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.