Nieuws

Tuchtrecht Banken heeft niks gehoord van bunq over rekeninggluren

De instantie Tuchtrecht Banken zegt nog geen meldingen of informatie te hebben gekregen van onlinebank bunq over het gluren op rekeningen door medewerkers.

NRC onthulde dat personeelsleden van die bank stiekem in klantrekeningen keken. Dat is een schending van de voor bankmedewerkers verplichte bankierseed die Tuchtrecht Banken normaal gesproken onderzoekt, maar er is nog geen melding binnengekomen.

Dat is opvallend, want volgens een reactie van bunq in NRC zijn "de bevoegde autoriteiten" inmiddels op de hoogte gebracht op basis van de informatie die bekend is bij de bank. Tuchtrecht Banken is de instantie waar schendingen van de bankierseed gemeld kunnen worden.

Onbevoegd gluren

"Dat het onbevoegd gluren op een bankrekening in strijd is met de bankierseed is een feit en het leidt in vrijwel alle gevallen tot een tuchtrechtelijke sanctie", aldus de instantie.

Medewerkers in dienst van een bank met een Nederlandse bankvergunning moeten de bankierseed afleggen als ze in dienst treden bij de bank. Daaraan is een gedragscode verbonden en als een of meer regels worden geschonden kan dat leiden tot een tuchtrechtelijke procedure, aldus Tuchtrecht Banken.

NRC onthulde dat werknemers van bunq salarissen van collega's bekeken of de rekeningen van ex-partners. Bunq vroeg NRC de namen te delen van de vier (ex)-medewerkers die in rekeningen van klanten zouden hebben gekeken, maar de krant ging niet in op dat verzoek.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.