Sterke omzetgroei KPMG NL, partnerbeloning daalt door examenfraude
De omzet van KPMG Nederland groeide afgelopen jaar met 8,5 procent. De partners van het advies- en accountantskantoor zien hun winstuitkering flink dalen door de schikking met de PCAOB vanwege examenfraude.
Dat blijkt uit het jaarverslag van KPMG over het gebroken boekjaar 2022-2023, dat loopt van 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023. Het verslag verschijnt later dan gebruikelijk, omdat eerst moest worden gewacht op de afronding van het onderzoek naar examenfraude.
In april van dit jaar schikte KPMG voor 25 miljoen dollar met de Amerikaanse toezichthouder PCAOB. Die schikking voelen de partners in hun winstuitkering, die daalde van 752 duizend euro naar 457 duizend euro, een afname van 39 procent.
De totale omzet is gestegen van 655 miljoen euro naar 711 miljoen. Het operationeel resultaat daalde van 84,7 miljoen naar 80,2 miljoen euro. De omzetgroei bij assurance was het sterkst met 11,2 procent, advisory noteerde 5,9 procent groei.
De totale winst voor belasting daalde van 119 miljoen euro naar 79 miljoen euro, vanwege de schikking met de PCAOB en de kosten van het onderzoek naar de examenfraude.
KPMG zag het aantal fte's flink toenemen, van 3676 naar 4067. De groei qua aantal medewerkers loopt wel wat terug: in totaal werden er 869 nieuwe medewerkers aangenomen, 18 procent minder dan vorig jaar.
Investeringen
Het bedrag aan strategische investeringen liep op van 39,4 naar 40,6 miljoen euro in thema’s als ESG en digitalisering. De investeringen zijn volgens KPMG nodig vanwege de aanhoudende groei en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid (CSRD-wetgeving) en digitalisering (AI). "De toenemende vraag onderstreept het vertrouwen dat er de komende jaren grote vraag is naar de expertise van KPMG bij de grote transformaties van nu", aldus KPMG.
20,4 miljoen euro van die investeringen ging naar nieuwe IT-tools voor accountants, 5 procent meer dan het jaar ervoor. KPMG Clara, het smart audit platform van KPMG, moeten volgens KPMG ook veel winst opleveren op het gebied van auditkwaliteit. Het kantoor breidt ook de samenwerking uit met partners zoals Microsoft, SalesForce, SAP en ServiceNow.
Cultuur en ethiek
Ceo Stephanie Hottenhuis benadrukt dat de examenfraude het belang van een sterke ethische cultuur laat zien: "Iedereen moet deze toetsen op correcte wijze maken, punt. Antwoorden delen is fout en dit moeten wij voorkomen. Als het gaat om vertrouwen, is zelfs één onregelmatigheid er één te veel."
Het bedrijf heeft daarom diverse maatregelen ingevoerd, variërend van aanpassing van de trainingsvorm tot extra monitoring. Hottenhuis: "We pakken het nog breder aan. We zijn een intensieve dialoog gestart over cultuur en ethiek, waarbij door de hele organisatie heen discussies worden gevoerd over afwegingen, ervaringen en gedrag. Dit gaat over ethisch handelen in de breedte, als grondhouding. Onze waarden zijn daarin leidend."
Omzet per servicelijn
22/23 | 21/22 | % | |
Assurance | 355,7 | 319,8 | 11,2 |
Advisory | 355,3 | 335,6 | 5,9 |
Totaal | 711 | 655,4 | 8,5 |
Gerelateerd
KPMG-ceo Hottenhuis is 'onbevangenheid kwijtgeraakt'
Stephanie Hottenhuis, bestuursvoorzitter van KPMG Nederland, blikt in een interview in NRC terug op een bewogen jaar, waarin het kantoor een recordboete kreeg van...
KPMG Nederland groeit stevig, vooral in assurance
Het afgelopen jaar groeide de omzet van KPMG Nederland met 8,4 procent. Met name de assurancepraktijk deed het goed, met een groei van ruim tien procent. KPMG rapporteert...
Omzet accountancy 6,7 procent hoger in derde kwartaal
De omzet van de zakelijke dienstverlening was in het derde kwartaal van 2024 gemiddeld 6,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzetgroei...
AFM vraagt kantoren met reguliere vergunning om examenfraude te melden
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft "meldingen ontvangen" waaruit blijkt dat examenfraude ook voorkomt bij accountantsorganisaties met een reguliere vergunning....
Integriteitsspiegel
Integriteit vormt het fundament van vertrouwen in het accountantsberoep. Dus moeten we met elkaar in gesprek, meent Jan-Pieter Bos.