Nieuws

Ongewilde kantoren bieden ruimte voor 60.000 woningen

Met het ombouwen van ongewilde kantoorruimte aan de randen van steden en aan snelwegen kan het woningtekort aanzienlijk worden teruggedrongen. Dergelijke ombouw van kantoren kan ruim 60.000 woningen opleveren.

Uit een rapport van vastgoedadviseur Colliers blijkt dat begin dit jaar bijna één miljoen vierkante meter kantoorruimte aan snelwegen leegstond. Dat is minder dan vier jaar geleden tijdens de coronacrisis, maar toch neemt de leegstand maar langzaam af. Kantoren in de centra van steden worden duidelijk populairder.

"Bedrijven en hun medewerkers willen een hoogwaardige, duurzame werkomgeving op een levendige locatie met veel voorzieningen. Niet langer zijn functionaliteit en autobereikbaarheid leidend. Dit betekent dat kantoorgebouwen aan stadsranden en snelwegen minder in trek zijn en oplopende leegstand daar een realistisch scenario is", aldus Colliers, dat constateert dat er naar woningen wel volop vraag blijft.

Leiden

Ongeveer 3,8 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte kan omgebouwd worden tot koop- en huurwoningen, meent de vastgoedadviseur. Uitgaande van een gemiddeld woonoppervlak van vijftig vierkante meter zouden er op geschikt geachte kantoorlocaties al ruim 60.000 woningen bij kunnen komen. Dat is vergelijkbaar met het aantal woningen in een stad als Leiden.

Door extra verdiepingen aan bestaande gebouwen toe te voegen of open ruimtes te bebouwen, zou het aantal woningen op de relatief afgelegen terreinen volgens Colliers nog verder kunnen groeien.

KPMG-gebouw

De vastgoedadviseur deed onderzoek naar de 29 grootste kantoorlocaties bij snelwegen. Achttien bleken geschikt voor woningen, waarvan er al op tien ombouwwerkzaamheden gaande zijn. Elf onderzochte locaties bleken niet geschikt.

Bekend voorbeeld van ombouw is het oude kantoor van KPMG in Amstelveen. "Hoewel woningbouw dichtbij snelwegen nog altijd ongebruikelijk is, bewijst een project zoals The Mayor aan de A9 bij Amstelveen dat het kan", aldus woningexpert Madeline Buijs van Colliers. Het voormalige KPMG-kantoor telt nu ruim driehonderd luxe appartementen.

In Noord-Holland (bijna 25.000 nieuwe woningen) en Zuid-Holland (24.500) kan de grootste winst worden gemaakt. In Noord-Holland zou het woningtekort op deze manier met 32 procent kunnen dalen. De onderzochte terreinen in Noord-Brabant blijken juist allemaal ongeschikt, onder andere door de aanwezigheid van chipbedrijven als ASML en de mogelijke overlast door Eindhoven Airport.

Bron: ANP/Colliers

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.