Onderzoek: uitstoot door energieverbruik naar record in 2023
De uitstoot van broeikasgassen door energieverbruik in de wereld steeg vorig jaar naar een record, ondanks dat er veel meer energie werd geproduceerd door duurzame bronnen. Ook het wereldwijde energiegebruik steeg naar een nieuw hoogtepunt.
Volgens het Statistical Review of World Energy van onderzoeksbureau Energy Institute steeg de uitstoot vorig jaar met 2 procent tot meer dan 40 gigaton aan CO2. Daarmee werd voor het eerst die grens overschreden. Het energieverbruik ging eveneens met 2 procent omhoog, tot 620 exajoules. Volgens zakenkrant Financial Times is 1 exajoule gelijk aan de opwekking van energie uit ongeveer 170 miljoen vaten olie. Van dat totale energieverbruik kwam 81,5 procent uit fossiele bronnen.
India
De onderzoekers stellen dat meer fossiele energie werd verbruikt in India, met een plus van 8 procent. Het land verbruikte voor het eerst meer steenkool voor stroomopwekking dan Noord-Amerika en Europa samen. Om aan de stijgende energievraag te voldoen worden in India meer nieuwe steenkolencentrales gebruikt.
In China nam het gebruik van fossiele brandstoffen met 6 procent toe. Dat land is goed voor ongeveer 30 procent van het wereldwijde energiegebruik. In China worden ook veel meer bronnen van duurzame energie ingezet. Volgens de onderzoekers nam China vorig jaar 63 procent van alle nieuw geïnstalleerde capaciteit voor wind- en zonne-energie voor zijn rekening.
Europa
De productie van energie uit duurzame bronnen (exclusief waterkracht) steeg met 13 procent tot een nieuw record. In Europa zakte het gebruik van fossiele bronnen voor het eerst tot onder de 70 procent van het totaal. Dat komt bijvoorbeeld omdat steenkolencentrales worden uitgezet. In de Verenigde Staten was fossiele energie goed voor circa 80 procent van het totale verbruik.
De onderzoekers zeggen dat fossiel verbruik in ontwikkelde economieën over een piek lijkt te zijn, maar dat in minder ontwikkelde landen in het zuidelijke deel van de wereld meer gebruik wordt gemaakt van fossiele bronnen om de economische groei te ondersteunen en levenskwaliteit te verbeteren.
Het Statistical Review of World Energy werd sinds de jaren vijftig samengesteld door het Britse olieconcern BP. Sinds vorig jaar wordt het rapport gemaakt door het Energy Institute, waaraan ook kenners van de energiesector verbonden zijn.
Bron: ANP
Gerelateerd
Investeringen van banken en verzekeraars in energiesector gaan nog vooral naar fossiel
De Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren nog steeds stevig in de fossiele sector. Van de beleggingen in de energiesector gaat nog maar 16...
Russisch staatsbedrijf verplaatst honderden miljoenen winst via Nederland
Het Russische nucleaire staatsbedrijf Rosatom gebruikt een Nederlands dochterbedrijf om honderden miljoenen aan winsten te verplaatsen, ondanks de sancties vanwege...
IEA vreest tekort aan cruciale mineralen voor energietransitie
Het Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwt voor een dreigend tekort aan mineralen die belangrijk zijn voor de energietransitie.
Ondernemersorganisaties positief over hoofdlijnenakkoord, vakbonden kritisch
Het is terecht dat het hoofdlijnenakkoord aandacht besteedt aan ondernemerschap en het verdienvermogen van bedrijven, zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland....
Aandeel duurzame energie in vier jaar tijd zes procent gestegen
De afgelopen vier jaar is het aandeel van duurzame bronnen in het totale Nederlandse energieverbruik gestegen met zes procentpunt. In 2019 was negen procent afkomstig...