Nederlandse bedrijven hebben 'fors' minder schuld
Nederlandse bedrijven houden relatief gezien "fors" minder schuld aan, stelt het Centraal Planbureau (CPB) in een analyse van Nederlandse bedrijfsschulden.
Tussen 2006 en 2022 zijn Nederlandse bedrijven steeds meer gaan financieren met hun eigen vermogen in plaats van met een lening, met minder grote schuldposities als gevolg. De gemiddelde schuldratio, de schuld gedeeld door het balanstotaal van bedrijven, is van 50 procent in 2006 gedaald naar 40 procent in 2022.
In diezelfde periode is de schuldratio in de omliggende landen België, Duitsland en Frankrijk juist vrij gelijk gebleven. Daarbij komt dat bedrijven beter in staat zijn om de rentelasten te betalen door gestegen winsten.
Schulden nodig
Dat de gemiddelde schuldratio van het Nederlandse bedrijfsleven daalt is positief, maar een te lage schuldratio kan voor problemen zorgen, aldus het CPB. Schulden zijn namelijk essentieel om grote investeringen te financieren.
Bedrijven zijn niet altijd in staat om zelf grote aankopen te doen, zoals nieuwe machines of gebouwen. Daar is in zulke gevallen een kredietverstrekker zoals een bank voor nodig.
Bron: ANP
Gerelateerd
Geef banken hun rol terug als financier van het mkb
Banken zijn zoveel tijd en geld kwijt aan het voldoen aan wet- en regelgeving, dat het ten koste gaat van een van hun kerntaken: het verstrekken van leningen aan...
Zorgen over woekerrentes bij kasvoorschotten
Kortlopende kasvoorschotten, een controversiële vorm van financiering, zijn in opmars. Aanbieders informeren ondernemers niet goed over hoge rentepercentages en...
Invest-NL kan voortaan blended finance inzetten
Minister Adriaansens van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Raad van Bestuur van Invest-NL hebben een convenant ondertekend dat het voor Invest-NL...
Mkb'er zoekt steeds vaker financiering buiten bank om
Het totaal aan non-bancaire leningen van mkb'ers is in 2023 met 27 procent gegroeid, naar een totaalbedrag van ruim 5,1 miljard.
Kopgroep Circulair Financieren lanceert open source scorecard
De Kopgroep Circulair Financieren, waarin vertegenwoordigers van financiële instellingen en stakeholders samenwerken, heeft een open-source ‘Circular Risk Scorecard’...