Nieuws

NBA bezorgd over data en administratieve lasten nieuwe AFM-wet

De NBA heeft gereageerd op de consultatie van de voorgestelde nieuwe Wet toezichtondersteunende rapportage AFM. De beroepsorganisatie is onder meer bezorgd over de uitvraag van data en administratieve lasten als gevolg van de nieuwe wet.

Het wetsvoorstel betreft een wijziging van de Wet op het financieel toezicht. De invoering van periodieke rapportages moet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) helpen om dat toezicht meer datagedreven in te richten.

Om de beschikbare toezichtscapaciteit gericht in te zetten, moet de AFM risicogerichte keuzes maken. Daarvoor wil de toezichthouder zaken sectorbreed kunnen analyseren. De nieuwe wet kan financiële instellingen daarvoor specifieke rapportageverplichtingen opleggen.

Zorgen NBA

De NBA stelt in haar reactie op de consultatie het belangrijk te vinden dat de AFM goed toezicht kan houden in de huidige digitale tijd. Tegelijk maakt de NBA zich zorgen over enkele punten in het wetsvoorstel. Daarbij gaat het over de manier waarop data wordt gevraagd, de beschikbaarheid van data, de administratieve lasten en de noodzaak van een evaluatie.

De beroepsorganisatie pleit ervoor dat de wet duidelijk maakt dat dataverzoeken redelijk moeten zijn en roept op tot duidelijke regels voor het vastleggen van data. Ook wijst de NBA op mogelijke hoge administratieve lasten en vraagt om politieke toetsing hiervan.

Ten slotte stelt de beroepsorganisatie voor om de wet eerst goed te evalueren en eventueel een proefperiode in te voeren.

NBA-reactie op consultatie Wet toezichtondersteunende rapportage AFM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.