Journalisten brengen inkomsten van Europese politieke partijen in beeld
Voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Unie is door journalisten inzichtelijk gemaakt hoeveel geld nationale politieke partijen in alle EU-lidstaten ontvangen en van wie.
Een internationaal team, onder leiding van het Nederlandse onderzoeksplatform Follow the Money, onderzocht meer dan duizend financiële jaarverslagen en een half miljoen losse donaties aan bijna driehonderd politieke partijen in de 27 Europese lidstaten.
Tussen 2019 en 2022, de jaren waarvoor de meeste recente cijfers beschikbaar zijn, ontvingen de 281 partijen in Europa gezamenlijk bijna zeven miljard euro aan subsidies, lidmaatschapsgelden, giften en gelden uit andere bronnen, aldus FTM.
Het grootste deel van alle inkomsten van de partijen, circa 3,7 miljard euro, komt uit overheidssubsidies. Spaanse partijen worden het zwaarst gesubsidieerd, stellen de onderzoekers. Ook in België krijgen de partijen veel subsidie.
Donaties
Ook donaties zijn belangrijk voor partijen: tussen 2019 en 2022 ontvingen de onderzochte partijen bijna zevenhonderd miljoen euro van privépersonen, bedrijven en organisaties. Bijna de helft daarvan (330 miljoen euro) ging naar Duitse partijen.
De data laten ook zien dat politieke partijen erg afhankelijk kunnen zijn van een rijke donateur, of dat partijfinanciën soms zelfs een familieaangelegenheid zijn, zo schrijft FTM. “Een risico van privédonaties is dat een partij gunsten verleent in ruil voor het geld. Die praktijk is verboden, want corruptie ligt dan op de loer”, aldus het platform. “In Bulgarije lijk je met donaties een ministerspost te kunnen kopen.”
Grens opzoeken
Voor de meeste partijen zijn lidmaatschapsgelden echter belangrijker dan donaties. Maar ook daarbij blijkt dat Europarlementariërs soms de grenzen van de regels opzoeken.
Alle onderzochte partijen maken kans om bij de Europese verkiezingen van 6 tot 9 juni een of meer van de 720 zetels in het Europees Parlement te bemachtigen.
Voor het onderzoek werkte Follow the Money samen met vijftig journalisten en 25 mediabedrijven uit 24 landen, waaronder The Guardian (VK), Paper Trail Media (Duitsland) en El País (Spanje).
Bron: FTM
Gerelateerd
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter
De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. Vier agentschappen krijgen een gele...
Europese Rekenkamer: staatssteun voor herstel en industriebeleid strenger controleren
Sinds de coronacrisis en de Russische inval in Oekraïne heeft de Europese Commissie (EC) haar staatssteunregels snel versoepeld, zodat EU-landen bedrijven overeind...
EU-Rekenkamer waarschuwt voor dubbele EU-financiering projecten
Het risico dat dezelfde energie- of ontwikkelingsprojecten in de EU-landen onterecht twee keer worden gesubsidieerd met EU-geld is zo groot, dat de Europese Rekenkamer...
Europese Rekenkamer bezorgd over oplopende schulden van EU
De Europese Rekenkamer is bezorgd over de oplopende schulden van de Europese Unie. Dat staat in het verslag over de Europese begroting van 2023.
Grote economieën EU pleiten voor versoepelen regels bankensector
Duitsland, Frankrijk en Italië roepen de Europese Unie op terughoudend te zijn met financiële regelgeving en zich in plaats daarvan te richten op het versterken...