Nieuws

Fiscaal surfen - Week 24

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Sociale verzekering

Contouren verplichte aov zzp'ers bekend
Er ligt een eerste ontwerp voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zelfstandige ondernemers. Het duurt waarschijnlijk een jaar of vier voordat de verzekering kan worden ingevoerd.

Wetsvoorstel voor werknemersverzekeringen en overige rechten pgb-zorgverleners in internetconsultatie
Pgb-zorgverleners met een arbeidsovereenkomst voor minder dan 4 dagen per week krijgen ook wettelijk recht op WW, Ziektewet en WIA. De ministerraad heeft ermee ingestemd dat dit wetsvoorstel van minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in internetconsultatie gaat.
(Bron: Rijksoverheid)

Tijdelijke maatregel WIA-beoordelingen 1 juli van start
Er is de afgelopen jaren hard gewerkt om de achterstanden in de sociaal medische beoordelingen voor een WIA-uitkering terug te brengen. Dit werpt de eerste vruchten af. Om de nog forse achterstanden verder te helpen verkleinen komt er een extra maatregel bij.
(Bron: Rijksoverheid)

Expatregeling

Onderzoek: minder kennismigranten door versobering expatregeling
De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer. Onderzoekers schatten dat hierdoor ongeveer 10 tot 15 procent minder hoogopgeleide werknemers naar ons land komen.

Fiscale ondernemerschapsregelingen

Evaluatie: mkb-winstvrijstelling en zelfstandigenaftrek weinig doeltreffend
SEO onderzocht het effect van fiscale ondernemerschapsregelingen voor IB-ondernemers en concludeert over het algemeen dat die '(zeer) beperkt doeltreffend zijn in relatie tot hun overkoepelende doel: het realiseren van maatschappelijke spill-overs via het stimuleren van ondernemerschap.'
(Bron: Fiscaal Vanmorgen)

Box 3

Hoge Raad: waardestijging vakantiehuis telt mee in box 3
De Hoge Raad heeft vrijdag in een aantal kwesties uitspraak gedaan en steeds geoordeeld dat een hogere (tweede) woningwaarde meetelt. Dat is een andere opvatting dan eerder de rechter en het gerechtshof hanteerden: die gingen ervan uit dat waardestijgingen niet als werkelijk behaald rendement moeten worden gezien en dus buiten de box 3-heffing moeten blijven.
(Bron: Fiscaal Vanmorgen)

Belastingstelsel

Inventarisatie drempels in het belastingstelsel
Staatssecretaris van Rij heeft op 13 juni 2024 de uitkomst van een inventarisatie van drempels in het belastingstelsel aangeboden aan de Tweede Kamer. Bij de leegwaarderatio, eigenwoningforfait en aftrek specifieke ziektekosten is een andere vormgeving mogelijk gezien de huidige doelstelling.
(Bron: Taxence)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.