Nieuws

Fiscaal surfen - Week 22

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Box 3

Kamer loodst op valreep wetsvoorstel spaartaks richting Raad van State
Het lijkt erop dat het demissionaire kabinet nog net op tijd het conceptwetsvoorstel kan indienen waarmee de belasting in box 3 voortaan wordt geheven op werkelijke rendementen op vermogen, in plaats van fictieve rendementen.

Uitspraak Hoge Raad in box 3-zaken vroeger dan verwacht en via livestream te volgen
Op donderdag 6 juni 2024 om 11.00 uur doet de Hoge Raad openbaar uitspraak in vijf zaken over de heffing van inkomstenbelasting in box 3 na invoering van de Wet rechtsherstel Box 3.
(Bron: TaxLive)

Schijnzelfstandigheid

Handhaving schijnzelfstandigheid mogelijk miljardenstrop voor werkgevers
De Belastingdienst gaat volgend jaar, na een pauze van acht jaar, weer handhaven op schijnzelfstandigheid. Werkgevers die schijnzelfstandigen inzetten, krijgen mogelijk te maken met claims van zzp'ers of pensioenfondsen.

EIA

Ruim 24% méér energiezuinige investeringen door bedrijven in 2023
Ondernemers maakten in 2023 veel gebruik van belastingvoordeel met de Energie-investeringsaftrek (EIA). Bijna 23.000 ondernemers vroegen de EIA aan. Het totale bedrag aan energiezuinige investeringen was bijna € 4,4 miljard. Dit is een stijging van 24% vergeleken met 2022.
(Bron: RVO)

MIA\Vamil

Forse groei milieu-investeringen van bedrijven in 2023
Bedrijven investeerden in 2023 meer in innovatieve milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen met belastingvoordeel. Ondernemers dienden 12.757 aanvragen in voor de Milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil). Het totaalbedrag van deze investeringen is € 5,8 miljard. Dat is bijna € 2 miljard meer dan in 2022.
(Bron: RVO)

Corona

Van Rij: groep bedrijven blijft worstelen met afbetaling belastingschuld corona
Er zijn nog ongeveer 153.000 ondernemers met een coronabetalingsregeling met een schuld van € 9,6 miljard.
(Bron: Fiscaal Vanmorgen)

Hoofdlijnenakkoord

'Bedrijfsleven reageert lauw op fiscale plannen coalitie'
Ondernemers met personeel en financieel managers zijn weinig enthousiast over de fiscale plannen in het coalitieakkoord. Van de aangekondigde wijzigingen wordt nauwelijks impact verwacht op het succes van de ondernemingen. Liefst 57% van de respondenten vindt daarbij de overheidsregelingen voor bedrijven nog steeds veel te complex. Dat komt naar voren uit onderzoek van Nextens fiscale software.
(Bron: Fiscaal Vanmorgen)

Belastingdienst

Fiscus vijf jaar onder toezicht van Autoriteit Persoonsgegevens
De Belastingdienst komt vijf jaar onder toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) te staan, meldt demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) aan de Tweede Kamer. De fiscus komt onder een vergrootglas te liggen om "tot een duurzame verbetering van de bescherming van persoonsgegevens van burgers en bedrijven te komen".

Arbovrijstelling

Hoge Raad: gerichte vrijstelling voor gezonde lunch tot 2022
De Hoge Raad stelt dat tot 2022 het verstrekken van gezonde lunches onder de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen valt.
(Bron: PwC)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.