Biljoen dollar bonus voor private equity sinds 2000
Private equity-partijen hebben sinds de eeuwwisseling maar liefst duizend miljard dollar aan bonussen verdiend. Dat geld ging naar een kleine groep investeerders, voornamelijk in de VS.
Dat concludeert Ludovic Phalippou, een professor aan de Saïd School of Business in Oxford. Het onderzoek van Phalippou komt op een moment dat er een discussie woedt in het Verenigd Koninkrijk en de VS over hoe de bonussen, die carried interest worden genoemd, worden belast.
In het VK zegt Labour dat het de belasting in lijn wil brengen met de inkomstenbelasting, waardoor die zou stijgen van 28 naar 45 procent. Dat zou in het VK 440 miljoen pond per jaar opleveren. In Nederland is de belasting op deze bonussen 33 procent en in de VS 20 procent.
"Alle regeringen praten momenteel over het belasten van carried interest. Het is dus mijn rol om de beste schatting te geven van de cijfers", zegt Phalippou tegen de Financial Times. Hij denkt dat landen door een dergelijke stap honderden miljarden aan belastingen kunnen binnenhalen.
Bovengrens
Critici in de VS en het VK zijn echter bang dat de investeerders bij belastingverhogingen zullen vertrekken naar landen in de EU met gunstiger tarieven. "Het laat de bovengrens zien van wat je zou kunnen innen, als alle landen in de wereld zouden coördineren om die pot te belasten."
Volgens Phalippou zijn er ongeveer honderd private equity-investeerders sinds de eeuwwisseling miljardair geworden. Samen hebben zij 450 miljard dollar, terwijl ze nog niets hadden in 2000.
Veertien van die honderd zijn samen goed voor de helft van dat bedrag en zijn allemaal Amerikanen. Zeventig procent van de carried interest gaat naar de VS, terwijl maar dertig procent van het geïnvesteerde geld afkomstig is uit Amerika.
Beloften
Meerdere Amerikaanse presidenten en regeringen in het VK hebben deze eeuw al beloofd iets aan het lage belastingtarief te doen, maar volgens Phalippou is de lobby vanuit de sector dusdanig effectief dat geen enkele belofte op dat vlak tot nu toe is uitgekomen. "Als je eenmaal begrijpt over hoeveel geld we het hebben, begrijp je ook waarom private equity de grootste donor is van politici en universiteiten."
Phalippou berekende dat private equity-huis Blackstone verreweg de grootste speler is, met liefst 33,6 miljard dollar aan carried interest sinds 2000. Carlyle is nummer twee met 19,8 miljard dollar. Van de dertig grootste private equity-huizen wereldwijd zijn er 23 gevestigd in de VS. Een vijfde van de markt in de VS is inmiddels in handen van private equity.
Rendementen
Phalippou doet al 25 jaar onderzoek naar private equity. Hij publiceerde aan het begin van de eeuw een spraakmakend rapport over rendementen van private investeerders, waarin hij concludeerde dat private equity na aftrek van de bonussen en de beheerkosten niet beter presteert dan de beurs, terwijl de sector zelf beweert juist hogere rendementen te behalen.
Ook accountantskantoren staan momenteel zeer in de belangstelling van private equity-partijen. Reden voor Accountant.nl om daarover een apart dossier te openen.
Onderzoek Ludovic Phalippou: 'The Trillion Dollar Bonus of Private Capital Fund Managers'
Gerelateerd
NVP: Private equity steekt € 6,8 miljard in 632 Nederlandse bedrijven in 2023
Voor het eerst is er in totaal, sinds de oprichting van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) in 1984, meer dan 100 miljard euro aan risicokapitaal...
Financiering
Nieuws en achtergrond over de kredietverlening door banken, financieringsregelingen van de overheid en alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding.