AI-personeel bezorgd over slecht toezicht AI-bedrijven
Grote AI-bedrijven zoals OpenAI en Google Deepmind zijn niet transparant genoeg over de risico's van kunstmatige intelligentie. Financiële belangen dwarsbomen effectief toezicht en de governance van de AI-bedrijven steekt niet goed in elkaar.
Dat schrijven een aantal huidige en voormalige medewerkers van OpenAI en Google Deepmind in een open brief met de titel 'Het recht om te waarschuwen over geavanceerde kunstmatige intelligentie'.
Grote risico’s
De schrijvers denken dat AI "ongeëvenaarde voordelen voor de mensheid" kan opleveren, maar ze zien ook grote risico's, zoals het versterken van ongelijkheid, manipulatie, misinformatie en het verlies van controle over autonome AI-systemen, met als gevolg zelfs het mogelijk uitsterven van de mens. "AI-bedrijven erkennen zelf openlijk deze risico's, evenals overheden wereldwijd."
De medewerkers zeggen goede hoop te hebben dat de risico’s kunnen worden beperkt met behulp van academici, beleidsmakers en de maatschappij. AI-bedrijven hebben volgens hen echter "sterke financiële prikkels" om effectief toezicht te vermijden. "Wij geloven niet dat de huidige corporate governance voldoende is om dit te veranderen."
Geen effectief toezicht
AI-bedrijven beschikken volgens de schrijvers over "belangrijke niet-openbare informatie" over de mogelijkheden en beperkingen van hun systemen, de effectiviteit van beschermende maatregelen en de risiconiveaus van verschillende soorten schade die AI-systemen kunnen aanrichten. "Ze hebben momenteel echter slechts zwakke verplichtingen om deze informatie met regeringen te delen en geen enkele verplichting om informatie te delen met het maatschappelijk middenveld."
Zolang er geen effectief toezicht is vanuit overheden, zien de schrijvers zichzelf daarom als een van de weinigen die de AI-bedrijven publiekelijk ter verantwoording kunnen roepen. "Brede geheimhoudingsovereenkomsten weerhouden ons er echter van onze zorgen openlijk te uiten, behalve naar de bedrijven die momenteel juist mogelijk falen in het aanpakken van deze problemen. De gewone bescherming van klokkenluiders is onvoldoende, omdat die zich richt op illegale activiteiten, terwijl veel van de risico's waar wij ons zorgen over maken nog niet gereguleerd zijn."
Vergelding
De medewerkers zeggen bang te zijn voor verschillende vormen van vergelding vanuit de bedrijven, gezien de ervaringen van eerdere klokkenluiders in de sector. Zij pleiten daarom voor vier maatregelen:
- Geen geheimhoudingsovereenkomsten meer die medewerkers ervan weerhouden zich uit te spreken wanneer zij zich zorgen maken over risico's.
- Een nieuwe mogelijkheid voor huidige en voormalig medewerkers om geverifieerd, maar anoniem, meldingen te kunnen doen over risico's aan het bestuur, toezichthouders en onafhankelijke organisaties.
- Het stimuleren van een werkcultuur waarin openlijk kritiek uiten wordt gesteund, en waarin medewerkers zich openlijk kunnen uitspreken over risico's, op voorwaarde dat bedrijfsgeheimen en intellectueel eigendom beschermd blijven.
- Bedrijven moeten stoppen met vergelding tegen klokkenluiders die zich publiekelijk uitspreken, als alle andere manieren om een risico te melden binnen het bedrijf niets opleverden.
De schrijvers zeggen te snappen dat het niet de bedoeling is dat vertrouwelijke informatie onnodig openbaar wordt, maar wijzen erop dat de huidige en voormalige werknemers van AI-bedrijven vrij moeten zijn om hun zorgen openbaar te maken, zolang er geen goede bescherming is van klokkenluiders.
Reactie OpenAI
OpenAI laat in een reactie aan The Guardian weten dat het onder meer een tiplijn heeft voor medewerkers en dat het nieuwe technologie niet uitbrengt zonder adequate beschermingsmaatregelen. Verder zegt het bedrijf dat "rigoureuze debatten cruciaal zijn" vanwege het belang van de technologie en dat het in gesprek blijft met overheden, het maatschappelijk middenveld en andere organisaties.
Ceo Sam Altman heeft in een reactie tegen Vox ook gezegd dat het bedrijf de off-boarding procedures zal veranderen.
Open brief: 'A Right to Warn about Advanced Artificial Intelligence'
Gerelateerd

ING: Nederlandse arbeidsmarkt kan bovengemiddeld profiteren van AI
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de potentie om de Nederlandse arbeidsmarkt sterker te veranderen dan die van de buurlanden. Dit komt doordat de recente groei...

Nederlandse werknemers positief over toenemende automatisering
Meer dan negen op de tien Nederlandse werkgevers verwacht dit jaar verder in te zetten op automatisering van bedrijfsprocessen. De voornaamste redenen hiervoor zijn...

Adviesvragen Huis voor Klokkenluiders in twee jaar bijna verdubbeld
Het aantal personen dat contact opneemt met het Huis voor Klokkenluiders over vermoede misstanden op het werk, is in twee jaar tijd bijna verdubbeld. In 2024 vroegen...

Zonder zelf na te denken
Pieter de Kok bericht over de stand van zaken rondom Machine Learning. Geen vervanging, maar wel een hulpmiddel voor auditors.
Een langzaam ontluikende liefde; AI en de accountant
AI en accountants. Het zou op papier een geweldig huwelijk kunnen zijn, maar alleen een select groepje accountants durft een versierpoging aan. En zoals dat vaak...