Nieuws

Advocatuur krijgt één nieuwe toezichthouder

Het toezicht op de advocatuur en de klachtbehandeling van advocaten wordt naar verwachting in de toekomst ondergebracht bij één nieuwe onafhankelijke toezichthouder advocatuur (OTA). Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft recent ingestemd met een motie van de VVD hierover.

De nieuwe opzet wijkt af van een eerder door minister Weerwind van Rechtsbescherming voorgestelde invulling van het toezicht op advocaten. Zijn voorstel ging uit van het beleggen van het toezicht bij de OTA, terwijl de klachtafhandeling bij de lokale dekens zou blijven. Nu worden beide zaken ondergebracht bij de nieuwe onafhankelijke toezichthouder, zij het binnen de Nederlandse orde van advocaten (NOvA).

De NOvA stelt in een reactie de wens om de klachtbehandeling onder te brengen bij de OTA te begrijpen, omdat ook signalen uit de klachtenbehandeling hiermee het toezicht op de sector kunnen versterken.

Deken

Tegelijk ziet de beroepsorganisatie dan de "historische en breed door interne en externe stakeholders als waardevol geziene rol van de lokale deken in dit stelsel eindigen, net als de institutionele dynamiek die met deze rol gepaard gaat".

Wat de beroepsorganisatie betreft vraagt zo'n stelselwijziging "meer fundamentele reflectie en een methodologische verantwoording die nu nog ontbreekt". Ook het dagelijks bestuur van het 'dekenberaad' heeft op de plannen gereageerd

De NovA vraagt zich ook af of de motie van de Tweede Kamer wel zal worden uitgevoerd. Daarvoor is het wachten op een nieuwe staatssecretaris voor Rechtsbescherming. De eerder rond de zomer geplande openbare consultatie van het wetsvoorstel gaat later van start, is de verwachting. Ook het NovA-bestuur zal dan reageren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.