Advocaat noemt ontslag medewerkers KPMG rondom examenfraude 'willekeur'
Dat een aantal medewerkers van KPMG is ontslagen vanwege de betrokkenheid bij examenfraude, is volgens arbeidsrechtadvocaat Marcus Draaisma een te zware sanctie. In zijn optiek zijn die medewerkers slachtoffer van "willekeur".
Dat stelt de advocaat tegenover het FD. KPMG heeft na het interne onderzoek naar het delen van (antwoorden van) toetsingen "een handvol" medewerkers ontslagen, hoewel er gedurende minstens vijf jaar ieder jaar zo'n honderd medewerkers bij betrokken waren. Draaisma noemt dat "willekeur". Hij stond zelf een ontslagen consultant van KPMG bij in diens conflict over zijn ontslag, aldus het FD.
De analyse van Draaisma, medeoprichter van Palthe Oberman Advocaten, is ook bedoeld als signaal aan andere accountantskantoren waar nog onderzoeken lopen naar mogelijke examenfraude. In zijn optiek is de arbeidsrechtelijke kant van de zaak "onderbelicht". Hij denkt dat KPMG een voorbeeld heeft willen stellen door een aantal mensen te ontslaan, maar die medewerkers ervaren dat als "disproportioneel".
Cultuur
KPMG stelt in een reactie naar het FD dat het delen van antwoorden een integriteitsschending en een schending van het kantoorbeleid was en is. "KPMG heeft de betrokken medewerkers, ongeacht functie of functieniveau, gesanctioneerd op basis van het bestaande sanctiebeleid."
Draaisma stelt echter dat er sprake was van een cultuur binnen KPMG, iets wat ook blijkt uit het boetebesluit van de Amerikaanse toezichthouder PCAOB. Die stelt dat een "verkeerde toon aan de top zorgde voor een diepgaand probleem met de cultuur van het bedrijf".
Draaisma heeft zijn betoog ook op schrift gezet; dat artikel is op Accountant.nl te lezen.
Gerelateerd
KPMG-ceo Hottenhuis is 'onbevangenheid kwijtgeraakt'
Stephanie Hottenhuis, bestuursvoorzitter van KPMG Nederland, blikt in een interview in NRC terug op een bewogen jaar, waarin het kantoor een recordboete kreeg van...
KPMG Nederland groeit stevig, vooral in assurance
Het afgelopen jaar groeide de omzet van KPMG Nederland met 8,4 procent. Met name de assurancepraktijk deed het goed, met een groei van ruim tien procent. KPMG rapporteert...
AFM vraagt kantoren met reguliere vergunning om examenfraude te melden
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft "meldingen ontvangen" waaruit blijkt dat examenfraude ook voorkomt bij accountantsorganisaties met een reguliere vergunning....
Integriteitsspiegel
Integriteit vormt het fundament van vertrouwen in het accountantsberoep. Dus moeten we met elkaar in gesprek, meent Jan-Pieter Bos.
AFM: Accountantskantoren lopen risico's rondom integriteit, digitalisering, duurzaamheid en fraude
Integriteitsincidenten bij meerdere accountantsorganisaties, zoals examenfraude, raken aan de integriteit van accountants. Ook thema's als de krappe arbeidsmarkt,...