Verhuurders vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen
Verhuurders van vrijesectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro's aan huurders moeten terugbetalen, nu kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet in lijn zijn met Europese wetgeving.
Dat meldt de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN), op basis van een studie naar de gevolgen van de rechtelijke uitspraken. Hoewel de uitspraken voordelig klinken voor huurders, spreekt directeur Judith Norbart van de IVBN van een "bittere nasmaak" voor de samenleving. "Een eventuele vernietiging van het huurverhogingsbeding zal leiden tot terughoudendheid van maatschappelijke kapitaalverstrekkers. En juist dit kapitaal is heel hard nodig om de nieuwbouwopgave van bijna 1 miljoen woningen mede te realiseren."
Verhuurders in Nederland mogen via het huurverhogingsbeding jaarlijks de huren mee laten stijgen met de inflatie, met een opslag erbovenop. Het is niet verplicht om die opslag in rekening te brengen, waardoor het verschil in huurverhogingen zonder duidelijke reden uiteenloopt volgens kantonrechters. Dat zou in strijd zijn met Europese regels.
Gevolgen
De komende maanden gaat de Hoge Raad zich buigen over het huurverhogingsbeding. Mocht daaruit komen dat huurders inderdaad te veel hebben betaald, dan kan dat verhuurders duur komen te staan. Volgens de IVBN kan de schade oplopen tot 6,4 miljard euro, met alle gevolgen van dien. "Dit zal leiden tot liquiditeitsproblemen bij verhuurders en een forse schadepost voor pensioendeelnemers", meent de vereniging. "Een stagnering in de nieuwbouw volgt door het verminderde investeringskapitaal en een verdere scheefgroei op de woningmarkt volgt, omdat de markthuren fors gaan stijgen."
Daarnaast kan er tot 2040 zo'n 87,4 miljard euro aan misgelopen huurinkomsten ontstaan, als in de toekomst geen huurverhogingen meer worden mogen doorgevoerd. Daardoor zou de totale waarde van Nederlandse huurwoningen in de vrije sector kunnen dalen met 24 tot 40 procent, volgens de IVBN.
Bron: ANP
Gerelateerd
Veel minder woningcorporaties hebben straks een oob-status
Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) wil de administratieve lasten van woningcorporaties beperken. Daarom verhoogt zij de grens...
KPMG vraagt woningcorporaties naar visie op ESG
KPMG heeft een enquête gehouden onder 26 woningcorporaties, over hun visie op ESG-vraagstukken (environmental, social en governance).
Marktaandeel kleinere accountantsorganisaties groeit bij controles woningcorporaties
Het marktaandeel van accountantsorganisaties zonder oob-vergunning in de corporatiesector nam in 2022 toe. Zeker drie oob-accountantsorganisaties lijken zich met...
BDO marktleider in corporatiesector, marktaandeel kleinere kantoren toegenomen
Het marktaandeel van kleinere accountantsorganisaties in de corporatiesector is in 2020 toegenomen. Marktleider is net als in 2019 BDO. Dat blijkt uit de jaarlijkse...
Kwartiermakers zoeken organisaties voor experiment met intermediair
De Kwartiermakers Toekomst Accountancysector zoeken gemeenten, woningcorporaties, bouwondernemingen en transportondernemingen die deel willen nemen aan een experiment...