Veel kritiek op duurzaamheidsbeleid bij aandeelhoudersvergadering Unilever
Aandeelhouders hebben veel kritiek geuit op de duurzaamheidsambities van Unilever, terwijl het bedrijf zich graag laat voorstaan op zijn maatschappelijke engagement. De beloning van de Nederlandse topman was ook aanleiding voor discussie tijdens de AV in Londen.
Net als op andere aandeelhoudersvergaderingen vroegen sympathisanten van Milieudefensie tien keer of Unilever zijn CO2-uitstoot met 48 procent wil verlagen ten opzichte van 2019. Unilever zelf stelt in zijn eigen klimaatplan dat het grootste deel van de CO2-uitstoot zo'n 39 procent moet zijn gedaald in vergelijking met 2021.
Unilever-topman Hein Schumacher zei tegen de delegatie van Milieudefensie dat die "in zekere zin" op de verkeerde vergadering was. "Bevraag de andere bedrijven." Volgens de topman is Unilever "absoluut een voorloper" als het om duurzaamheidsbeleid gaat.
Omdat Schumacher het onverantwoord vond om een harde toezegging te doen aan Milieudefensie, dreigt die organisatie met een nieuwe klimaatrechtszaak. Unilevers doelen zijn volgens Milieudefensie niet in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. De milieubeweging kwam met twee bussen vol activistische aandeelhouders naar Londen.
Babystapjes
Waar Unilever zegt dat het grootste deel van de uitstoot in 2030 met 39 procent moet zijn gedaald, wees Winnie Oussoren van Milieudefensie Jong erop dat het concern een aanzienlijk deel van de emissies niet heeft meegerekend in die doelstelling. "Unilever zet stapjes, maar het zijn babystapjes", zegt ze. "Ik ben niet blij. Unilever houdt zich niet aan internationale klimaatafspraken."
In een nieuw 'actieplan' voor het klimaat erkent Unilever dat de uitstoot van bepaalde onderaannemers niet meetellen in de klimaatambities. Daarmee zou de daadwerkelijke uitstoot in 2030 veel minder hard dalen dan het bedrijf doet geloven.
Criteria verdwenen
Een afgevaardigde van Robeco, die ook sprak namens beleggers als ABP en Achmea, was kritisch over het verdwijnen van enkele duurzaamheidscriteria uit het jaarverslag van Unilever. "Waar het verhaal in het verleden was dat betere prestaties en duurzaamheid hand in hand gaan, zijn we nu bang dat die prestaties ten koste van duurzaamheid gaan", sprak zij.
Schumacher zei dat de ingreep nodig was omdat bepaalde criteria erg lastig te meten zijn, zoals de emissies bij het eindgebruik van producten. Dat zou de transparantie van het duurzaamheidsbeleid schaden.
Beloning topman
De aandeelhouders van Unilever stemden tijdens de AV in met een nieuw beloningsbeleid, waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.
Schumachers basissalaris ligt dit en volgend jaar op 1,85 miljoen euro. Als Unilever doelstellingen rond onder andere omzetgroei en operationele winst haalt, kan dat dankzij een jaarbonus en een aandelenpakket oplopen tot 8,6 miljoen euro.
De maximale beloning van Schumacher kan oplopen tot 17,6 miljoen euro. Dan moet Unilever op de beurs wel minimaal 50 procent meer waard worden in een periode van drie jaar. Die maximale beloning is een stuk hoger dan zijn voorganger Alan Jope kon krijgen op basis van het vorige beloningsbeleid.
Ongepast
De afgevaardigde van Robeco stelde dat duurzaamheidsprestaties minder zwaar meewegen in beslissingen over beloningen dan voorheen. Volgens Schumacher is dat onder andere veranderd om meer in lijn met vergelijkbare beursgenoteerde bedrijven te belonen.
Het Britse Pensions & Investment Research Consultants (PIRC) adviseerde aandeelhouders tegen zowel het nieuwe beloningsbeleid als de beloningen voor 2023 te stemmen. De relatief hoge bonussen voor Schumacher en Jope van vorig jaar baren de adviseur zorgen. Ook wijst PIRC erop dat de topman meer dan twintig keer het gemiddelde salaris bij Unilever krijgt, wat "ongepast" is.
Bron: ANP
Gerelateerd
Grote Amerikaanse banken stappen uit groene alliantie
Net als andere grote Amerikaanse banken, is ook Morgan Stanley uit het duurzaamheidsnetwerk Net Zero Banking Alliance (NZBA) gestapt. Dit is een wereldwijde samenwerking...
'Praatplaat' moet aandacht voor duurzaamheid in publieke sector verhogen
Een recent gepresenteerde 'praatplaat' moet zorgen voor extra aandacht voor duurzaamheidsinitiatieven in de publieke sector. De totstandkoming ervan is een initiatief...
Bedrijven willen dat Wopke Hoekstra groene vraag op gang helpt
Eurocommissaris Wopke Hoekstra moet bedrijven verplichten of in ieder geval stimuleren groene producten te kopen. Dat bepleit een brede coalitie van bedrijven en...
Vitamine A: Barbara Baarsma over duurzaamheid en accountants
In de 56ste editie van Vitamine A, de podcast voor accountants, spreekt host Sven Budding met PwC-hoofdeconoom Barbara Baarsma over duurzaamheid en de bijdrage daaraan...
Werknemers willen dat werkgever actief bijdraagt aan duurzaamheid
Een ruime meerderheid (67 procent) van de beroepsbevolking vindt het belangrijk dat de organisatie waarvoor zij werken een actieve bijdrage levert aan duurzaamheid....