Nieuws

Drie accountantskantoren stappen samen met private equity in nieuwe coöperatie

De accountantskantoren Verstegen, Schuiteman en Meerwijk Allister Groep gaan samen in een nieuwe coöperatie, onder de naam Unia (unie van accountants en adviseurs). Als externe investeerder stapt ook private equity-partij Capital A in.

Dat meldt het FD. Verstegen en Schuiteman staan allebei in de bekende AV-top 50 van grootste accountantskantoren, respectievelijk op plek 26 en 40. Verstegen telt negen kantoren en is vooral bekend als accountant in de zorgsector, bij gemeenten en woningcorporaties. Schuiteman is een mkb-kantoor met zes vestigingen in midden-Nederland. De Meerwijk Allister Groep is een kleiner kantoor, met één vestiging in Baarn.

Samen hebben de drie kantoren zo'n 450 mensen in dienst en zijn ze goed voor een omzet van ruim zestig miljoen euro, aldus het FD. Daarmee komt de nieuwe combinatie in de buurt van plek 20 in de AV-top 50.  

Capital A

De drie accountantskantoren, die onder hun eigen naam actief blijven in de markt, krijgen samen 51 procent van de aandelen in de nieuwe coöperatie Unia. De overige 49 procent komt in handen van private equity-firma Capital A, de voormalige investeringsmaatschappij van ABN Amro die onder meer bekend is als mede-eigenaar van het modebedrijf van Nikkie Plessen, van boekhoudsoftware Lyanthe en van kledingproducenten Mr Marvis en Royal Ten Cate.  

Het besluit tot samengaan is met name ingegeven "vanwege investeringen die we willen doen in ICT en het gebruik van kunstmatige intelligentie, maar ook om personeel te werven", stelt bestuurder Koen Hoogendoorn van Verstegen tegenover het FD.

Volgens Schuiteman-bestuurder Jorrit Koops is het tekort aan mensen dusdanig dat nu soms klanten worden geweigerd door capaciteitsgebrek. Met meer massa en landelijke dekking kan de nieuwe combinatie op de arbeidsmarkt een alternatief bieden voor grotere spelers zoals de big four.

Verdere uitbreiding

De nieuwe coöperatie mikt op verdere uitbreiding in de toekomst. "De deur staat open voor partijen die voor ditzelfde model willen kiezen en zich willen aansluiten. Zolang het maar uit kracht is en niet omdat er problemen zijn, bijvoorbeeld met de opvolging", aldus Koops. Samen met Hoogendoorn vormt hij het bestuur van Unia. 

In een eigen persbericht van de kantoren wordt niet gesproken van een coöperatie, maar van een "strategische samenwerking" binnen het "platform" Unia. De bestuurssamenstelling en dienstverlening van de afzonderlijke kantoren blijven gelijk, zo wordt gesteld. "Waar mogelijk zullen we op termijn gebruikmaken van elkaars aanvullende dienstenaanbod." 

Het behoud van de eigen kantoornaam kan helpen om nieuwe partijen binnen te halen. Ook het partnermodel blijft overeind, de partijen verenigen zich vooral financieel in het platform. Volgens de betrokken kantoren lopen er al diverse gesprekken met andere partijen, zowel adviseurs, it-bureaus als accountants. 

De samenwerking met een private equity-partner gaat normaal uit van een periode van zo'n zes of zeven jaar. Maar volgens Hoogendoorn is overeengekomen dat dat in dit geval langer kan worden. De nieuwe combinatie moet nog wel worden goedgekeurd door toezichthouder ACM.

Bron: FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.