Advocaten vechten herstructurering EY Duitsland aan
Advocatenkantoor Mattil uit München is een proces gestart tegen EY Duitsland, om een herstructurering van de accountants- en adviesorganisatie tegen te houden. De juristen vrezen dat het Duitse EY zich zo wil onttrekken aan grote schadeclaims, vanwege falende controles bij Wirecard.
Dat meldt het FD, op basis van berichtgeving in de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Begin april werd al bekend dat gedupeerde Wirecard-aandeelhouders EY in Duitsland voor de rechter hadden gedaagd. Ze verdenken het kantoor van 'asset stripping', het verplaatsen van onderdelen van de EY-organisatie naar een andere entiteit.
EY Duitsland is per 1 februari van dit jaar omgevormd naar een commanditaire vennootschap, in Duitsland bekend als een KG. De adviesdiensten en de belastingadviespraktijk hebben zich vervolgens teruggetrokken uit deze KG, die daardoor alleen nog de accountantstak omvat. Volgens de advocaten van Mattil heeft EY op die manier driekwart van de omzet uit de vennootschap gehaald. Eventuele claims kunnen nu alleen worden neergelegd bij de accountantstak, die minder financiële draagkracht heeft.
Misbruik van recht
Dergelijke acties betekenen volgens de advocaten van Mattil misbruik van het recht. De aansprakelijkheid van de vertrokken onderdelen van EY is nu beperkter en loopt bovendien over vijf jaar af, zo stelt het Handelsblatt. Een jurist die gedupeerde Wirecard-beleggers vertegenwoordigt, stelde recent al tegenover het FD dat het Duitse EY probeert “in rook op te gaan”.
Beleggers kunnen niet meer bij het failliete Wirecard terecht en hopen dus nog bij EY iets van hun schade te kunnen verhalen. Door de herstructurering wordt dat lastiger. Mattil wil daarom via de rechter proberen de herstructurering en ontvlechting van EY terug te draaien, zodat eventuele claims ten laste komen van het volledige vermogen van EY Duitsland.
Een advocatenkantoor uit Berlijn, Schirp, eiste recent namens een groep Wirecard-beleggers al dat EY een bankgarantie afgeeft voor eventuele claims. Het advocatenkantoor gaf aan “niet werkeloos toe te zullen kijken hoe EY zich aan zijn verplichtingen onttrekt”, aldus het FD.
Ook beklaagt het kantoor zich over het trage verloop van de rechtszaken rondom Wirecard en wil het dat het hof in München voortvarender te werk gaat. In totaal verwacht de rechter vanaf september circa 3500 gebundelde claims te gaan behandelen in de Wirecardzaak.
Toezichthouder kritisch over EY
Medio april stelde de Duitse toezichthouder Apas dat EY zijn professionele plicht herhaaldelijk "ernstig" heeft verzuimd bij de controle van Wirecard. Apas publiceerde op 19 april een bericht als toelichting bij een aan EY opgelegde boete.
Daarin stelt de toezichthouder dat de controles van EY bij Wirecard "slecht en inadequaat" waren. Ook hebben belangrijke medewerkers van EY hun professionele plicht verzaakt, aldus Apas, dat spreekt van “ernstige tekortkomingen” bij EY.
Eerder legde de Duitse toezichthouder aan EY al boetes op en kreeg het kantoor ook een verbod om twee jaar lang nieuwe oob-controles aan te nemen. Ook vijf individuele accountants van EY kregen boetes opgelegd. EY ging niet in hoger beroep.
Wirecard ging in 2020 failliet, nadat de helft van de omzet en € 1,9 miljard aan financiële buffers niet bleken te bestaan. EY controleerde het fintechbedrijf bijna tien jaar.