VWS wil coronamiljoenen van Kroymans terug
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt dat technische groothandel Lausalec van Ferrari-dealer Frits Kroymans heeft nagelaten prijsverlagingen door te berekenen bij de verkoop van corona-beschermingsmiddelen aan de Staat.
Dat meldt onder meer het FD. Het Friese bedrijf Lausalec, een dochteronderneming van Kroymans, verkocht voor 149 miljoen euro 20,2 miljoen wegwerp-isolatiejassen en maakte daarbij 36 miljoen euro winst; een marge van ruim 24 procent. Dat is volgens het ministerie een "onwenselijk hoge marge" en zou hoger zijn dan vooraf werd afgesproken.
Lausalec ontkent de aantijgingen en weigert geld terug te betalen. Het bedrijf ontving onlangs een sommatiebrief van landsadvocaat Pels Rijcken en de verwachting is dat het tot een rechtszaak komt.
De groothandelsfirma had aanvankelijk een marge van vijf procent, maar uit onderzoek van forensisch accountants van Deloitte blijkt dat de kosten die de Turkse fabrikant aan Lausalec rekende snel daalden, waardoor de winstmarge steeg tot 29 procent. Die prijsverlaging werd niet doorberekend door Lausalec. Het bedrijf zegt tegen het FD dat daar ook geen afspraak over was en dat sprake was van een vaste prijs.
Accountant
De deal leverde ook discussie op met de accountant van Lausalec. Tot voor kort was EY controlerend accountant, maar die weigerde aanvankelijk een goedkeurende verklaring af te geven over 2020, omdat er onvoldoende controle-informatie was over de afspraken.
Een jaar later kreeg Lausalec alsnog een goedkeurende verklaring, maar met een opmerking erbij dat onderzoek van Lausalec nog steeds niet had geleid tot de benodigde informatie. BDO heeft in 2022 wel een goedkeurende verklaring gegeven, maar heeft daarbij een passage toegevoegd met alle beschikbare informatie over de deal.
Sywert
Lausalec zegt bij monde van Kroymans Holding-bestuurder Tjeerd Meijer niets te moeten hebben van vergelijkingen met de omstreden mondkapjesdeal van Sywert van Lienden, die 21 miljoen winst maakte op een omzet van 100 miljoen euro en al een tijd lang verwikkeld is in rechtszaken met de Staat.
"Dan wordt zo’n Sywert er weer bijgehaald, nou daar willen we per se niet mee vergeleken worden”, aldus Meijer. “We hebben nooit onder stoelen of banken geschoven dat we hier goed aan verdiend hebben."
Gerelateerd
Staat voor de rechter om coronaschade zzp'ers in cultuursector
De Kunstenbond en de Staat staan woensdag tegenover elkaar in de rechtszaal, bij een zaak die draait om financiële schade die zzp'ers hebben geleden tijdens de coronacrisis.
Banken behaalden volgens EY voordeel bij coronasteun voor KLM
De Nederlandse staat heeft tijdens de coronapandemie banken mogelijk een te groot voordeel gegeven tijdens de redding van KLM. Dat stellen onderzoekers van consultancybureau...
Europese Commissie: landen ontdekken subsidies coronaherstelfonds
De EU-landen beginnen nu pas op grote schaal Europese subsidies aan te vragen uit het zogenoemde coronaherstelfonds. Dit was al sinds 2021 mogelijk. De tijd dringt,...
Brussel keurt miljarden coronasteun voor Air France-KLM opnieuw goed
De Europese Commissie keurt opnieuw de staatssteun ter waarde van 10,4 miljard euro voor Air France-KLM goed.
Europese Commissie ontvangt aanvraag Nederland voor eerste uitbetaling coronaherstelfonds
De Europese Commissie heeft voor de eerste keer een verzoek van Nederland ontvangen voor EU-subsidies uit het coronaherstelfonds. De EU heeft dit fonds opgericht...