Milieudefensie gaat weer naar aandeelhouders-vergaderingen
Klimaatactivisten van Milieudefensie gaan dit jaar opnieuw langs bij de aandeelhoudersvergaderingen van "grote vervuilende bedrijven". Op 10 april vormt de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize volgens Milieudefensie "de eerste etappe van het aandeelhoudersseizoen" van de milieuorganisatie.
Terwijl grote bedrijven voor honderden miljarden aan klimaatschade veroorzaken, keren ze volgens onderzoek van de milieuclub, opgezet in samenwerking met de organisaties SOMO en Profundo, het grootste deel van hun nettowinst uit aan hun aandeelhouders. Zo ging bij Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn, de laatste jaren bijna 13 miljard euro naar aandeelhouders.
Milieudefensie stelt dat de cijfers aantonen dat de bedrijven hun verduurzaming makkelijk zelf kunnen betalen, maar ervoor kiezen om dat niet te doen. Om stelling te nemen tegen het beleid van de bedrijven hebben activisten van de milieuorganisatie zelf ook aandelen gekocht. Dat geeft ze toegang tot de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen.
Klimaatakkoord
"Met honderden activistische aandeelhouders zeggen we tegen de ceo's: houd je aan het klimaatakkoord van Parijs of we zien je, net als Shell en ING, in de rechtbank", aldus voorzitter Winnie Oussoren van Milieudefensie Jong. De activistische aandeelhouders van Milieudefensie zullen op de vergaderingen eisen dat bedrijven minimaal 48 procent minder CO2 uitstoten in 2030 ten opzichte van 2019.
Vorig jaar verstoorden de klimaatactivisten onder meer de vergaderingen van ING en Ahold Delhaize. Ze stelden om de beurt telkens dezelfde vraag. In de ogen van grote beleggers duurden de bijeenkomsten daardoor onnodig lang en ging de actie ten koste van de behandeling van andere onderwerpen.
Bron: ANP
Gerelateerd

Aandeelhoudersvergadering ING verstoord door actiegroepen
De aandeelhoudersvergadering van ING is op 22 april tijdelijk stilgelegd na verstoringen door klimaatactivisten van Extinction Rebellion. Milieudefensie en andere...

Geen groene voorstellen Follow This op jaarvergaderingen olieconcerns
De activistische beleggersgroep Follow This dient voor het eerst in negen jaar geen voorstellen in tijdens aandeelhoudersvergaderingen van olie- en gasconcerns,...

Handelstarieven thema tijdens komende aandeelhoudersvergaderingen
Beleggers willen dat beursfondsen op komende aandeelhoudersvergaderingen meer duidelijkheid geven over de impact van Amerikaanse handelstarieven.

CO2-uitstoot Nederlandse luchtvaart bereikt recordhoogte
De Nederlandse luchtvaart heeft nog nooit zoveel CO2 uitgestoten als in 2024, meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa), die de uitstoot van Nederlandse bedrijven...

Grote bedrijven en MVO Nederland pleiten voor opschalen circulaire economie
Bedrijven als Ikea, Bol, Zeeman, Strukton, Auping en Renewi willen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen....