DNB: betere witwascontroles bij banken, sommige gaan achteruit
Banken controleren steeds beter of hun klanten geen geld witwassen, terrorisme financieren of sancties overtreden, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Tegelijkertijd lopen sommige banken vertraging op bij het verbeteren van de controles of hierin achteruitgaan. Daardoor moeten ze meer doen om hun controles op orde te krijgen.
DNB onderzocht in de periode juli 2022 tot en met december 2023 onder meer of banken zich aan de controles hielden. De centrale bank ziet grote verschillen tussen banken en vindt dat bijvoorbeeld de risicoanalyses van sommige banken beter moeten. Diepgaande data-analyses worden maar beperkt uitgevoerd. Geldverstrekkers moeten volgens de wet extra onderzoeken doen als zij vermoeden dat een klant geld witwast, terrorisme financiert of zich niet aan een sanctie houdt. Ook doen meerdere banken volgens DNB niet altijd een melding als een klant mogelijk geld witwast, terwijl zij dit wel moeten melden.
De centrale bank zegt niet hoeveel en welke banken zich wel of niet goed genoeg aan de regels houden. Wel meldt DNB tussen juli 2022 en december 2023 tien boetes te hebben gegeven aan financiële organisaties. Zo ontving trustkantoor TMF afgelopen juni een boete van ruim drie miljoen euro, omdat zijn cliëntenonderzoeken niet aan de wettelijke vereisten voldeden. Het kantoor wist daarom niet goed waar klanten hun geld vandaan haalden.
Boetes en schikkingen
De witwasregels zorgen al jaren voor problemen bij Nederlandse banken. ING en ABN Amro moesten beide honderden miljoenen euro's betalen na schikkingen met het Openbaar Ministerie. De Rabobank kreeg in 2018 een dwangsom van 500.000 euro omdat de bank de regels had overtreden. Dat bedrag moest in 2021 worden betaald omdat de procedure op dat moment niet voldoende was verbeterd.
Ook de Volksbank, het bedrijf achter SNS, ASN Bank en RegioBank, zou niet genoeg doen om witwassen en het financieren van terrorisme tegen te gaan, meldde DNB vorig jaar augustus. De centrale bank kondigde daarom aan de Volksbank een geldstraf op te willen leggen.
Gerelateerd
Interessante visies op Wwft-meldplicht bij Accountantskamer en CBb
Recent heeft het CBb een uitspraak gedaan in een beroepsprocedure naar aanleiding van een tuchtzaak tegen een accountant bij de Accountantskamer. In dit artikel...
OM eist dertig maanden celstraf tegen verdachte van witwassen
Het Openbaar Ministerie (OM) eist dertig maanden celstraf tegen een 62-jarige man, wegens witwassen en valsheid in geschrifte. In totaal gaat het om 1,8 miljoen...
Nemen we al afscheid van de oude kopie ID?
De witwas- en privacywetgeving zitten elkaar soms in de weg, aldus John Weerdenburg. Daardoor belanden accountants in de praktijk mogelijk in een spagaat.
Anderhalf miljoen euro witgewassen via zorgfraude
Een 41-jarige vrouw uit Den Haag wordt verdacht van het witwassen van ruim 1,5 miljoen euro, door het plegen van zorgfraude in de thuiszorg en wijkverpleging. Het...
BDO krijgt boete van 1,3 miljoen euro voor overtreden witwasregels
BDO heeft van toezichthouder BFT een boete van 1,3 miljoen euro gekregen, voor het overtreden van de antiwitwasregels. Naar verluidt heeft een en ander te maken...