Aandeelhoudersvergadering ING: excuses van KPMG, Milieudefensie naar de rechter
De accountant van KPMG heeft tijdens de aandeelhoudersvergadering van ING op 22 april in Amsterdam excuses aangeboden voor de examenfraude bij de accountantsorganisatie. Milieudefensie kondigde tijdens dezelfde vergadering aan een klimaatrechtszaak tegen de bank te beginnen.
Lead audit partner Peti de Wit van KPMG, de controlerend accountant bij ING, benadrukte tegenover de aandeelhouders van de bank dat hij het “wangedrag” binnen KPMG Nederland rondom het delen van antwoorden op verplichte opleidingstoetsen “ten zeerste” betreurde.
De Wit gaf aan zelf vrijgepleit te zijn van betrokkenheid bij examenfraude, na intern onderzoek waarbij hij "onder een microscoop" had gelegen. Hij stond ook in voor "elke andere partner die met mij heeft samengewerkt aan de audit van 2023 van de ING-Groep".
Geen garantie
Peti kon tegelijk niet de garantie geven dat niemand in het ING-controleteam zich schuldig had gemaakt aan het delen van toetsen, zo antwoordde hij op vragen van VEB-directeur Gerben Everts, waarover het FD bericht.
KPMG bevestigt tegenover de krant de lezing van De Wit over de individuele medewerkers. Het bestraffen van de circa vijfhonderd bij examenfraude betrokken medewerkers is volgens het kantoor inmiddels afgerond. KPMG geeft niet aan tot hoeveel ontslagen dat heeft geleid, of tot wisselingen binnen controleteams zoals bij ING. Voorganger van Peti bij de controle van de bank was de inmiddels vertrokken KPMG-bestuurder Marc Hogeboom.
Milieudefensie
Veel aandacht ging er tijdens dezelfde aandeelhoudersvergadering van ING uit naar Milieudefensie. Die organisatie wil dat de bank tegen 2030 de CO2-uitstoot in de gehele keten met minimaal 48 procent laat afnemen vergeleken met 2019 en wilde daarover een "duidelijk ja" van ING-topman Steven van Rijswijk horen. Die ging daar niet in mee, reden voor Milieudefensie om de bank voor de rechter te dagen.
"U laat ons geen keus", aldus Winnie Oussoren van Milieudefensie, die wees op de recordwinst van 7,2 miljard euro die ING vorig jaar boekte. "Die gaat voor een groot deel terug naar aandeelhouders." Van Rijswijk stelde in een reactie dat hij vertrouwen heeft in de klimaatkoers van ING. "Wij geloven dat onze aanpak de juiste is. Het is aan de rechter."
Milieudefensie kondigde eerder dit jaar al aan dat het een rechtszaak tegen ING wilde aanspannen, maar nu gaat de organisatie dus verder met het proces daarvoor. Eerder won Milieudefensie al een rechtszaak tegen Shell, waardoor het olie- en gasconcern de uitstoot met 45 procent moet verlagen tot 2030. Shell is daartegen in hoger beroep gegaan.
Bron: ANP/FD
Gerelateerd
KPMG-ceo Hottenhuis is 'onbevangenheid kwijtgeraakt'
Stephanie Hottenhuis, bestuursvoorzitter van KPMG Nederland, blikt in een interview in NRC terug op een bewogen jaar, waarin het kantoor een recordboete kreeg van...
KPMG Nederland groeit stevig, vooral in assurance
Het afgelopen jaar groeide de omzet van KPMG Nederland met 8,4 procent. Met name de assurancepraktijk deed het goed, met een groei van ruim tien procent. KPMG rapporteert...
AFM vraagt kantoren met reguliere vergunning om examenfraude te melden
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft "meldingen ontvangen" waaruit blijkt dat examenfraude ook voorkomt bij accountantsorganisaties met een reguliere vergunning....
Integriteitsspiegel
Integriteit vormt het fundament van vertrouwen in het accountantsberoep. Dus moeten we met elkaar in gesprek, meent Jan-Pieter Bos.
AFM: Accountantskantoren lopen risico's rondom integriteit, digitalisering, duurzaamheid en fraude
Integriteitsincidenten bij meerdere accountantsorganisaties, zoals examenfraude, raken aan de integriteit van accountants. Ook thema's als de krappe arbeidsmarkt,...