Omgevallen vastgoedinvesteerder SIGNA onderzocht om witwassen
Justitie in Duitsland onderzoekt of het omgevallen vastgoedimperium SIGNA Gruppe zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen. Dat bevestigt de openbaar aanklager in München, na berichtgeving van Bild am Sonntag.
Waarvan SIGNA precies wordt verdacht, is nog niet bekendgemaakt. Het onderzoek van justitie in München zit nog een vroege fase. Aanklagers in andere delen van Duitsland doen ook mee aan het onderzoek.
Bild am Sonntag schreef eerder dat het onderzoek in München gaat over geld dat SIGNA bij banken en financiers had opgehaald voor een bouwproject in het centrum van de Beierse stad. Dat geld zou vervolgens via een Luxemburgse onderneming naar het buitenland zijn overgemaakt.
Conglomeraat
SIGNA Gruppe, een conglomeraat van in totaal circa duizend vennootschappen, was actief in de handel en exploitatie van commercieel vastgoed, met name in Oostenrijk en Duitsland. Oprichter is de Oostenrijker René Benko, met een geschat vermogen van 5,5 miljard euro. In november 2023 werd uitstel van betaling aangevraagd en recent viel het doek voor het concern.
In de afgelopen jaren bouwde Benko nog aan een beleggingsportefeuille van 23 miljard euro, met daarin onder andere warenhuis Selfridges in Londen, het Chrysler Building in New York en winkelketen Galeria Karstadt Kaufhof. Door stijgende rentes en dalende waarderingen van commercieel vastgoed kwam SIGNA in financiële problemen.
Ondoorzichtig
Afspraken met schuldeisers over de afwikkeling van de financiële problemen zijn lastig. Benko's bedrijven vielen op financieel vlak niet onder één overkoepelende onderneming. SIGNA Holding GmbH werd ondanks een balanstotaal van 5,5 miljard euro aangemerkt als zelfstandige entiteit, die los stond van de belangrijkste dochterbedrijven. Zo onttrok het concern zich aan verplichte jaarrekeningcontrole.
Volgens een Oostenrijkse hoogleraar was gebrek aan transparantie een bewuste strategie van de SIGNA Gruppe en was het concern een “zakelijke jungle”, bleek ook uit een eerder artikel op Accountant.nl. “Niemand heeft enig inzicht in wat hier precies is gebeurd: niemand die het faillissement heeft geobserveerd; niemand die er bovenop zit. Zelfs niet degenen die geld in deze zakelijke jungle steken en aan wie SIGNA nu iets is verschuldigd.”
Bron: ANP/Accountant
Gerelateerd
Interessante visies op Wwft-meldplicht bij Accountantskamer en CBb
Recent heeft het CBb een uitspraak gedaan in een beroepsprocedure naar aanleiding van een tuchtzaak tegen een accountant bij de Accountantskamer. In dit artikel...
OM eist dertig maanden celstraf tegen verdachte van witwassen
Het Openbaar Ministerie (OM) eist dertig maanden celstraf tegen een 62-jarige man, wegens witwassen en valsheid in geschrifte. In totaal gaat het om 1,8 miljoen...
Nemen we al afscheid van de oude kopie ID?
De witwas- en privacywetgeving zitten elkaar soms in de weg, aldus John Weerdenburg. Daardoor belanden accountants in de praktijk mogelijk in een spagaat.
Anderhalf miljoen euro witgewassen via zorgfraude
Een 41-jarige vrouw uit Den Haag wordt verdacht van het witwassen van ruim 1,5 miljoen euro, door het plegen van zorgfraude in de thuiszorg en wijkverpleging. Het...
BDO krijgt boete van 1,3 miljoen euro voor overtreden witwasregels
BDO heeft van toezichthouder BFT een boete van 1,3 miljoen euro gekregen, voor het overtreden van de antiwitwasregels. Naar verluidt heeft een en ander te maken...