'Meevallers op overheidsbegroting zijn incidenteel'
De overheid gaf in 2023 3,5 miljard euro meer uit dan zij ontving. Dat komt overeen met 0,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), een stuk lager dan de 1,8 procent waar het ministerie van Financiën vanuit ging. Maar de meevallers op de begroting zijn incidenteel, waarschuwt de minister.
Als percentage van het bbp daalde de schuld in 2023 tot 46,5 procent. Een jaar eerder bedroeg die nog 50,1 procent. De schuld kwam eind 2023 uit op 481 miljard euro, nagenoeg evenveel als eind 2022. Dat meldt het CBS op basis van de eerste, voorlopige cijfers over de overheidsfinanciën van 2023.
Het begrotingstekort valt dan lager uit dan eerst verwacht, maar dat is nog geen reden voor feest. Sommige meevallers zullen zelfs later de schatkist juist belasten, meent minister van Financiën Steven van Weyenberg.
Meevallers
Een flink deel komt door hogere belastinginkomsten, als gevolg van een verwachte verhoging in box 2. Directeur-grootaandeelhouders hebben in 2023 meer dividend uitgekeerd aan zichzelf, zodat die uitkering nog onder het lage tarief viel. Daardoor waren de belastinginkomsten hoger dan in andere jaren. Maar "hier zullen naar verwachting lagere dividenduitkeringen in de (nabije) toekomst tegenover staan", tekent Van Weyenberg aan.
Een andere belangrijke reden is dat er geld blijft liggen dat onder meer ministeries niet uitgegeven krijgen. Dit gebeurt de laatste tijd relatief vaak, onder meer doordat er een tekort aan arbeidskrachten is om het werk uit te voeren. Het kabinet en de formerende partijen kunnen er evenwel niet vanuit gaan dat de meevallers zich zullen blijven aandienen. De oorzaken van het lager dan verwachte tekort geven "geen indicatie van verdere structurele meevallers in de toekomst", aldus de minister.
Belangrijk
De staat van het huishoudboekje van de overheid is in de aanloop naar de Voorjaarsnota een belangrijk onderwerp. Ook voor de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn de overheidsfinanciën van belang, omdat deze mede bepalen hoeveel van hun plannen zij daadwerkelijk kunnen uitvoeren.
Bron: ANP/CBS
Gerelateerd
Grote zorgen Rekenkamer om beveiliging netwerk Defensie
Het is "zeer zorgelijk" dat Defensie de beveiliging van het geheime glasvezelnetwerk "onvoldoende op orde heeft", gezien de dreiging van sabotage. Dat stelt de Algemene...
Idsinga stapt op als staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst
Folkert Idsinga heeft zijn ontslag ingediend als staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst. Hij kwam recent onder vuur te liggen, omdat hij geen inzage...
Rekenkamer: Rijksoverheid schat risico's AI vaak laag in
De Rijksoverheid weet van veel kunstmatige intelligentie (AI) niet of die naar behoren werkt. Voor meer dan de helft van de AI-systemen die het Rijk gebruikt, zeggen...
Nederlandse overheid heeft minder schulden
De Nederlandse overheid krijgt meer geld binnen dan dat er wordt uitgegeven. Ook is de schuld van de overheid in de eerste helft van dit jaar verder afgenomen. Dat...
Gemengde reacties op Miljoenennota
De plannen van het kabinet-Schoof, zoals gepresenteerd in het regeerprogramma en de Miljoenennota op Prinsjesdag, leiden tot gemengde reacties bij belangenorganisaties.