Expats krijgen ongelijk in zaak tegen versobering belastingaftrek
Een groep van 850 expats die bezwaar maakte tegen het versoberen van hun belastingvoordelen, is in het ongelijk gesteld door de rechtbank Noord-Holland.
In 2019 stapten de expats naar de rechter, omdat zij het oneerlijk vonden dat een regeling waardoor zij belastingvoordelen genoten werd versoberd. Het kabinet besloot dat jaar om een belastingvrijstelling van 30 procent voor expats in te korten van acht naar vijf jaar.
De looptijd werd in 2012 ook al ingekort van tien naar acht jaar. Destijds was er een overgangsregeling waarbij expats die al gebruikmaakten van de regeling niet werden ingekort. Dit keer besloot het kabinet de verkorting direct door te voeren voor alle gebruikers.
Na kritiek van de Raad van State kreeg een kleine groep toch uitstel van maximaal twee jaar. Expats die na 1 januari 2016 naar Nederland verhuisden, raakten echter drie jaar van hun belastingvoordeel kwijt.
'Belofte maakt schuld'
Belastingadviseurs Hans de Vries en Maarten van den Beucken van Taxperience hebben namens ongeveer 850 expats bij de rechter betoogd dat de overheid geen zorgvuldige belangenafweging heeft gemaakt. Zij zijn teleurgesteld in de uitspraak. "Afspraak is afspraak en belofte maakt schuld zijn twee basisbeginselen die we onze kinderen al vroeg bijbrengen", aldus De Vries. "Voor de Nederlandse overheid gelden blijkbaar andere regels. Een budgettair belang van de overheid gaat voor op de ingrijpende financiële consequenties die het eerder eindigen van de regeling heeft voor individuele expats."
Van den Beucken en De Vries zeggen de uitspraak te bestuderen en overwegen om hoger beroep in te stellen. "We willen graag duidelijk krijgen of de overheid een juiste afweging heeft gemaakt, ook omdat deze kwestie niet alleen voor deze groep expats relevant is. Ook bij de recente beperkingen in de regeling per 2024 speelt deze discussie en wordt het maatschappelijk belang onvoldoende onderkend.”
Vestigingsklimaat
Van den Beucken doelt daarmee ook op discussies rondom het Nederlandse vestigingsklimaat. Critici vinden dat het Nederlandse overheidsbeleid niet stabiel genoeg is, waardoor Nederland minder aantrekkelijk zou worden voor grote bedrijven. Onlangs lieten ASML en Boskalis weten serieus te overwegen Nederland te verlaten als de situatie niet verbetert.
De expatregeling wordt in de komende jaren verder afgebouwd. In drie stappen van twintig maanden wordt het belastingvoordeel vanaf 2024 afgebouwd naar nul procent. Die versobering geldt echter niet voor expats die nu al in Nederland zijn.
Gerelateerd
Begroting: expatregeling blijft in stand
Het kabinet gaat het belastingvoordeel voor buitenlandse werknemers toch niet uitkleden. Dat is een van de besluiten die het kabinet-Schoof samen met de coalitiepartijen...
Onderzoek: minder kennismigranten door versobering expatregeling
De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld...
Amsterdam op tweede plaats ranglijst populaire steden voor expats
Amsterdam neemt de tweede plaats in op de ranglijst van steden waar werknemers wereldwijd het liefst naartoe willen verhuizen. De Nederlandse hoofdstad blijft alleen...
Deel Tweede Kamer wil expatregeling toch niet versoberen
BBB en CDA, die eerder instemden met een versobering van een veelbesproken fiscaal voordeel voor expats, willen dit besluit terugdraaien. Daarmee komt mogelijk een...
Kamer versobert belastingvoordeel voor expats
Het belastingvoordeel voor expats wordt versoberd. Dat heeft de Tweede Kamer besloten, tijdens de laatste ronde stemmingen voorafgaand aan het verkiezingsreces....