Een op elf zzp’ers fraudeerde bij belastingaangifte
Een deel van de zelfstandigen neemt het niet zo nauw met de regels bij de belastingaangifte. Eén op de elf zzp’ers fraudeerde in het verleden weleens bij de aangifte inkomstenbelasting.
Dat blijkt uit onderzoek van financeplatform Boekhouder.nl. Van de vierhonderd ondervraagde zzp’ers antwoordde negen procent "ja" op de stelling "Ik heb weleens bewust een factuur niet opgegeven bij de belastingaangifte". Nog eens twaalf procent gaf aan dat niet (meer) zeker te weten.
Minder dan acht op de tien zelfstandigen kunnen dus met zekerheid zeggen nooit (bewust) gefraudeerd te hebben. "Een zorgelijke conclusie, maar ergens ook wel begrijpelijk met in het achterhoofd dat liefst een op de vier zzp’ers financiële zorgen heeft", aldus de onderzoekers.
Vaak geen zakelijke rekening
Opvallend is dat een kwart van de zzp’ers hun inkomsten op een privérekening ontvangt. Een zakelijke rekening is weliswaar niet verplicht, maar diverse banken hebben wel als voorwaarde dat een privérekening niet zakelijk mag worden gebruikt.
Volgens de onderzoekers zorgt het voor vermenging van zakelijke en privé-inkomsten en uitgaven, waardoor je als zzp’er weinig overzicht hebt. Zeker bij een gebrekkige administratie is het op die manier moeilijk om zakelijke transacties terug te vinden en correct op te geven bij de belastingaangifte.
Boekhouding eenvoudiger
Door de komst van online boekhoudprogramma’s en boekhoudapps wordt het bijhouden van de boekhouding steeds eenvoudiger. Inmiddels doet bijna de helft van de zzp’ers de boekhouding zelf.
Toch waarschuwt Boekhouder.nl met name startende zzp’ers voor het risico op fouten, die kunnen leiden tot boetes of gemiste fiscale voordelen. "De praktische kant van het boekhouden wordt je door software grotendeels uit handen genomen. Daardoor krijgt de boekhouder steeds meer een adviserende rol, die voor veel zelfstandigen nog altijd erg waardevol kan zijn."
Gerelateerd

Aantal zzp'ers blijft in maart vrijwel gelijk
Het aantal zzp'ers in Nederland is in maart vrijwel gelijk gebleven. Dat was in februari ook al het geval, volgens cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK).

Belastingdienst vorderde 33 miljoen euro terug door Panama Papers
De Nederlandse Belastingdienst heeft tot nu toe bijna 33 miljoen euro teruggevorderd naar aanleiding van de zogenoemde 'Panama Papers'. Dat meldt het ministerie...

Zzp'ers in Utrecht en Brabant rekenen hoogste uurtarief
Gemiddeld rekenen zzp'ers in Nederland € 81 per uur. Zzp'ers in Utrecht en Noord-Brabant hanteren het hoogste uurtarief van alle provincies: € 84. In Friesland ligt...

'Fiscalist van de sterren' moet ruim 15 miljoen dollar compensatie betalen aan VS
Frank Butselaar, de voormalige fiscalist van onder meer de bekende dj's Tiësto en Afrojack, moet 15,5 miljoen dollar compensatie betalen aan de Amerikaanse belastingdienst.

Aantal zzp'ers stabiliseert, daling in zorg en bouw zet door
Het aantal zzp'ers in Nederland is in februari vrijwel gelijk gebleven na een daling in de twee voorgaande maanden. Zo kwamen er relatief veel zelfstandig ondernemers...