Nieuws

Curatoren Imtech schikken voor 40 miljoen met oud-bestuurders en KPMG

De curatoren van Royal Imtech NV en beleggersvereniging VEB hebben schikkingen bereikt met de bestuurders en commissarissen van Imtech, hun verzekeraars en met controlerend accountant KPMG. De verzekeraars en KPMG betalen samen veertig miljoen euro aan de curatoren.

Bij Imtech kwam in 2013 een groot boekhoudschandaal aan het licht. De onderneming verspeelde daarmee het vertrouwen van banken en beleggers en ging uiteindelijk in de zomer van 2015 failliet.

Met de schikkingen worden verdere juridische procedures tegen oud-bestuurders, oud-commissarissen en de accountant voorkomen. Het grootste deel van de miljoenen die KPMG en de verzekeraars van het Imtech-bestuur betalen, gaat naar schuldeisers van het techniekbedrijf. Voor hen komt bijna 32 miljoen euro beschikbaar.

De VEB ontvangt ruim zeven miljoen euro voor beleggers die in een bepaalde periode verlies hebben geleden op hun belegging in Imtech-aandelen. Een aantal advocaten van de bestuurders en commissarissen krijgt één miljoen euro voor rekeningen die jarenlang openstonden.

Accountants

De curatoren hielden bestuurders en commissarissen van Imtech aansprakelijk voor het voeren van onbehoorlijk bestuur in de vijf jaar voorafgaand aan het bankroet. Ook waren ze ontevreden over het controlewerk van KPMG, dat jarenlang de cijfers van het installatiebedrijf goedkeurde.

Enkele betrokken accountants moesten zich daarvoor eerder al bij de Accountantskamer verantwoorden. Volgens de curatoren zouden ze onvoldoende kritisch en met onvoldoende diepgang de boeken van Imtech hebben onderzocht. De tuchtrechter legde de accountants in 2019 forse sancties op.

Hoewel KPMG nu met de curatoren schikt, erkent het kantoor geen aansprakelijkheid. Tegenover het FD stelt KPMG blij te zijn dat het Imtech-dossier nu tot een afronding komt, "voor de schuldeisers maar ook voor de betrokken accountants". De fraude bij Imtech werd destijds door KPMG ontdekt en de betrokken accountants hebben volgens het kantoor altijd “naar eer en geweten gehandeld”, zo stelt een woordvoerder tegen de krant.

Eerdere schikking

In oktober 2023 troffen de curatoren al een schikking met banken en geldschieters van Imtech. Daarbij kwamen ook miljoenen ten goede aan de boedel van het failliete bedrijf, waarmee crediteuren konden worden terugbetaald. Samen met de nieuwe schikking is nu zo'n zestig miljoen euro beschikbaar om schuldeisers deels terug te betalen.

Daarnaast beloofden de banken en andere financiers destijds zelf geen aanspraak te maken op de opbrengst van de schikkingen. Daardoor komen volgens de curatoren ook 'gewone' schuldeisers, die geen voorrang hebben bij een faillissement, in beeld om een "substantiële uitkering" te ontvangen.

Blij

Curator van het eerste uur Jeroen Princen is blij met de schikking. "Voor deze opbrengst voor de onbetaald gebleven crediteuren hebben wij ruim acht jaar hard gewerkt. We zijn gestart met een geheel lege boedel en kunnen nu toch ongeveer zestig miljoen euro gaan verdelen onder de onbetaald gebleven schuldeisers."

Imtech was een technisch installatiebedrijf met destijds een miljardenomzet en zo'n 22.000 werknemers. Door boekhoudfraude bij een dochterbedrijf in Duitsland en grote probleemprojecten, waaronder een Pools pretpark, ging het bedrijf medio 2015 ten onder. Het geldt als een van de grootste naoorlogse faillissementen in Nederland.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.