Vraagtekens bij integriteit kwart Europarlementariërs
Minstens 23 procent van de Europarlementariërs is betrokken bij een integriteitsincident. Nog eens tientallen parlementariërs vertoonden ‘onethisch gedrag’.
Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money. Opgeteld ging het om 253 schandalen bij 163 van de 704 leden van het Europees Parlement.
Van de Nederlandse in opspraak geraakte Europarlementariërs telt FtM er vijf: Annie Schreijer-Pierik (CDA), Marcel de Graaff (ex-PVV, nu FvD), Samira Rafaela (D66), Toine Manders (CDA) en Sophie in 't Veld (ex-D66, nu Volt).
Follow the Money initieerde het grensoverschrijdende onderzoek naar aanleiding van de omkoping met honderdduizenden euro’s in contanten van de Griekse sociaal-democratische Europarlementariër Eva Kaili, een van de vice-voorzitters het Parlement, door het Emiraat Qatar. Dat schandaal is als Qatar-gate bekend komen te staan.
Van afzetterij tot zwendelarij
Het nieuwsplatform onderzocht nieuwsberichten uit alle lidstaten waarin huidige Europarlementariërs werden genoemd. De schandalen betroffen integriteitsincidenten, variërend van omkoping, nepotisme, fraude, diefstal, belangenverstrengeling, misbruik van macht, middelen of informatie, verspilling en wangedrag in de privésfeer.
De incidenten werden meegerekend wanneer het incident een sanctie, veroordeling of berisping voor de parlementariër in kwestie ten gevolge had. Bepaalde ernstige gevallen en onomstotelijk vast te stellen gevallen zonder gevolgen zijn ook meegeteld. Politiek falen, budgetoverschrijdingen of gebroken verkiezingsbeloften zijn niet meegeteld.
Grijs gebied
Naast de integriteitsschandalen die bij bijna een kwart van de parlementariërs zijn vastgesteld, zijn tientallen Europarlementariërs betrokken geweest bij gevallen van schijnbaar onethisch gedrag, aldus FtM.
Deze gevallen, die niet zijn meegeteld als integriteitsincident, betreffen onder meer politici die familieleden inhuren als medewerkers. Ook zijn er gevallen van parlementariërs die bij het wetgevingsproces betrokken zijn, met gevolgen voor ondernemingen waarin zij aandelen bezaten.
Het Europees Parlement heeft na Qatargate beloofd de integriteitsregels aan te scherpen. Volgens critici is het Parlement laks met de toepassing en handhaving van de eigen ethische code.
Bron: Follow the Money
Gerelateerd
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter
De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. Vier agentschappen krijgen een gele...
Europese Rekenkamer: staatssteun voor herstel en industriebeleid strenger controleren
Sinds de coronacrisis en de Russische inval in Oekraïne heeft de Europese Commissie (EC) haar staatssteunregels snel versoepeld, zodat EU-landen bedrijven overeind...
EU-Rekenkamer waarschuwt voor dubbele EU-financiering projecten
Het risico dat dezelfde energie- of ontwikkelingsprojecten in de EU-landen onterecht twee keer worden gesubsidieerd met EU-geld is zo groot, dat de Europese Rekenkamer...
Europese Rekenkamer bezorgd over oplopende schulden van EU
De Europese Rekenkamer is bezorgd over de oplopende schulden van de Europese Unie. Dat staat in het verslag over de Europese begroting van 2023.
Grote economieën EU pleiten voor versoepelen regels bankensector
Duitsland, Frankrijk en Italië roepen de Europese Unie op terughoudend te zijn met financiële regelgeving en zich in plaats daarvan te richten op het versterken...