'Malaise in winkelstraat' nog niet voorbij
De "malaise in de winkelstraat" is nog niet voorbij, ondanks dat de kooplust onder consumenten toeneemt. De verkopen van winkels in Nederland krimpen dit jaar waarschijnlijk nog licht, met name door een verkoopdaling bij supermarkten. Ook is de ruimte om de flink opgelopen consumentenprijzen weer te laten dalen beperkt.
Dat zegt econoom Katinka Jongkind van ING. Vorig jaar gingen de verkopen in de detailhandel al met 3 procent omlaag. Dit jaar zakken ze waarschijnlijk nog eens 0,5 procent, stelt de econoom van de bank in een nieuw rapport. Daarbij daalt de omzet in het foodsegment, waartoe ook de supermarkten behoren, waarschijnlijk met 2 procent.
Tabaksverbod
Jongkind stelt dat de supermarkten hun verkopen met name zien terugvallen door het aankomende verbod op de verkoop van onder meer sigaretten bij de supers. "Door het tabaksverbod dat per 1 juli ingaat verliezen supermarkten in 2024 ruim 1,5 miljard euro omzet", becijfert ze.
Veel rokers zullen hun tabak waarschijnlijk elders inslaan. De bank verwacht dat shops van tankstations en tabaksspeciaalzaken hierdoor juist extra omzet zullen boeken. Maar de tabaksomzet verschuift voor een deel waarschijnlijk ook naar winkels over de grens.
Consumenten zullen volgens ING wel meer geld uitgeven aan bijvoorbeeld kleding, meubels en persoonlijke verzorgingsproducten. Door de sterke stijging van de lonen hebben ze dit jaar namelijk meer te besteden.
Zwaar weer
Maar de winkelstraat verkeert volgens Jongkind "al langere tijd in zwaar weer". "Winkeliers kregen de afgelopen jaren de ene crisis na de andere crisis voor de kiezen", geeft ze aan. "Daarbovenop moeten winkeliers hun tijdens de coronapandemie opgebouwde belastingschuld terugbetalen." Het gevolg is dat er bij winkels soms geen geld is om te investeren in bijvoorbeeld personeel.
Faillissementen
Een aantal jaar waren er relatief weinig faillissementen, maar de laatste tijd neemt het aantal bankroeten weer toe. "Zo gingen onder meer elektronicaketen BCC, sportretailers Perry Sport en Aktiesport en de koopjesketen Big Bazar over de kop. Het aantal faillissementen is hiermee weer bijna terug op het pre-coronaniveau van 2019."
ING denkt dat er dit jaar nog meer bedrijfsbeëindigingen en faillissementen bijkomen. De bank ziet ook dat veel webwinkels stoppen. Volgens ING is de tijd dat webwinkels heel sterke groei laten zien inmiddels "verleden tijd". De e-commerceomzet blijft wel verder oplopen, maar in een langzamer tempo.
Bron: ANP
Gerelateerd
Nederland ontsnapt aan faillissementsgolf in bouwsector
Faillissementen in de bouw laten dit jaar in de hele eurozone scherpe stijgingen zien. In de Nederlandse bouw blijft het aantal bankroeten echter relatief beperkt,...
Aantal faillissementen in industrie op hoogste niveau sinds 2017
Het aantal faillissementen in de Nederlandse industrie lag in het tweede kwartaal op het hoogste niveau in zeven jaar. In totaal werden 87 faillissementen uitgesproken,...
Omzet detailhandel daalt met bijna 1 procent
De omzet van de Nederlandse detailhandel nam in juni met 0,7 procent af vergeleken met een jaar eerder. Winkeliers zagen het volume, ofwel de hoeveelheid spullen...
Voedselprijzen verder omhoog, sector in 'crisismodus'
De prijs voor een biertje op het terras of een broodje op het station gaat dit jaar met 3 tot 5 procent omhoog. Dat verwachten veel zogeheten foodservicebedrijven,...
Onderzoek: winkelstraten Nederland dit voorjaar veel drukker
De winkelstraten in Nederland zijn dit voorjaar veel drukker dan voorgaande jaren. Dat stelt onderzoeksbureau Locatus, dat elk halfjaar de straten opgaat om het...