Werkstraf voor man die auditrapporten veranderde
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een werkstraf van 120 uur opgelegd aan een 66-jarige chief information security officer uit Den Haag. De man was werkzaam bij een overheidsorganisatie en wordt verdacht van valsheid in geschrifte.
De strafbeschikking werd op 15 november al opgelegd, maar wordt nu naar buiten gebracht door het OM. De man had vier jaar lang, van 2018 tot en met 2022, meerdere auditrapporten handmatig aangepast.
Die rapporten waren opgesteld om te beoordelen of processen en systemen voldeden aan vastgestelde criteria of normen. Onderdelen van de audits die niet voldoende waren, bleken na zijn aanpassingen plots wel te voldoen aan de normen. Toen het bedrog uitkwam, werd hij meteen op non-actief gesteld en later ontslagen.
Cyberveiligheid niet in gevaar
Het OM meldt niet om wat voor overheidsorganisatie de zaak draait, maar geeft wel aan dat de zaak is onderzocht door de Rijksrecherche. Uit nader technisch onderzoek bleek dat de cyberveiligheid van de overheid door de kwestie niet in gevaar is geweest, aldus het OM.
Sinds het invoeren van digitale ondertekeningen van auditrapporten is het later aanpassen daarvan niet meer mogelijk. Ook zijn enkele interne procedures omtrent de rapportages aangescherpt.
Bron: OM
Gerelateerd
Fraudeverdachten werkten met valse documenten bij de overheid
Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt overheidsdiensten om bij het inhuren van personeel alert te zijn op mogelijke identiteitsfraude. Uit onderzoek van de Rijksrecherche...
BDO: Bewustwording rond frauderisico's neemt toe
Het bewustzijn rond fraude en bijkomende risico's binnen organisaties is aan de beterende hand. Uit onderzoek van BDO onder ruim negenhonderd organisaties blijkt...
Onlinebank Revolut onder vuur in VK na omvangrijke zwendel
Onlinebank Revolut staat onder druk in het Verenigd Koninkrijk, vanwege een omvangrijke fraudeclaim. Oplichters zouden 700.000 pond (ongeveer 580.000 euro) van een...
Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.
Boeiende première tijdens tiende editie Fraude Film Festival
Tijdens de tiende editie van het jaarlijkse Fraude Film Festival, op 7 en 8 november in het Amsterdamse theater Tuschinksi, ging de Anti-Fraude Award naar een professionele...