Nieuws

Twee studenten krijgen als eerste 'duurzaamheidsaantekening' bij slotexamen

Op 23 december hebben twee accountancystudenten als eerste bij de NBA met succes het slotexamen afgelegd inclusief een zogenoemde 'duurzaamheidsaantekening'.

De twee studenten met deze nieuwe aantekening, Fiona Schouten (rechts) en Carlijn de Block, zijn beide werkzaam bij EY. Tijdens hun mondelinge slotexamen werden zij onder meer over de controle van duurzaamheidsrapportages bevraagd door examinatoren Nees de Vos en Ivan Hagenbeek.

Slotexamen_duurzaamheidsaantekening_23december2024_900x590.jpg

Remko Renes, voorzitter van Raad voor de Praktijkopleiding (RPO) en de NBA-examencommissie, zat als waarnemer bij de examens. Voor duurzaamheidsverslaggeving waar een verklaring van een accountant bij hoort zijn gekwalificeerde mensen nodig, benadrukt hij. "Examen doen is een recht en dus moet het stelsel in gereedheid zijn."

Renes is er trots op dat de "simpele bewoordingen" uit de duurzaamheidsrichtlijn CSRD al zijn uitgewerkt voor de praktijkopleiding, dat er examinatoren zijn en dat alles zo op tijd klaar is om jonge accountants de juiste bevoegdheid te laten behalen. "Een compliment voor iedereen in de opleidingskolom."

Past bij accountants

De twee studenten zelf zijn blij met de extra aantekening op het examen. Fiona Schouten richt zich al sinds haar start bij EY, vier jaar geleden, ook op duurzaamheidsverslaggeving. Dat past bij accountants, meent zij, want ook hier gaat het om toetsen aan de norm.

Hoewel de CSRD nog wacht op nationale implementatie, denkt zij dat zo'n negentig procent van de beursfondsen al in lijn daarmee wil rapporteren. "Maar er zijn natuurlijk ook kleinere beursfondsen die liever even pauzeren nu. Die zijn nog niet klaar en zien dit als een testjaar. Die ruimte is er ook nog, het zet aan tot actie."

Het met succes voltooide slotexamen bevatte volgens Fiona zowel vragen over financial audits als over duurzaamheid. Bij de financial audit waren de vragen wel technischer, merkte zij. "Bij duurzaamheid waren de vragen wat meer 'hoog over', ook omdat we nog heel veel niet weten."

Carlijn de Block gaf aan "intrinsiek gemotiveerd" te zijn om zich op duurzaamheidsrapportages te storten. "Het voelde niet als extra moeite, ik haal er energie uit."  Ze ziet bij gecontroleerde organisaties dat het soms nog wennen is, als er vragen van de accountant komen over zaken als CO2-emissies. Tegelijk vindt ze het niet per se lastiger dan de financiële verantwoording. "Het blijft het beoordelen van de betrouwbaarheid van informatie."

Nog geen harde eis

Duurzaamheidsverslaggeving is nog niet formeel onderdeel van de eindtermen voor het accountantsexamen, zoals opgesteld door de CEA. Het is dus nog geen harde eis, aldus de NBA. Maar de twee studenten hebben hun examen wel afgelegd onder de toekomstige CSRD-voorwaarden en eindtermen.

Ze voldoen daarmee ruimschoots aan de gestelde eis van acht maanden praktijkopleiding, die door de CEA is vertaald in 660 uren aan werkzaamheden in het kader van duurzaamheid; iets wat ook wordt aangetoond door hun portfolio's. In hun presentatie voor het examen worden ze gevraagd zowel aandacht te geven aan financial audit- als aan duurzaamheidsassurance-opdrachten. De inhoud van de examens is met de examinatoren doorgesproken vanuit de NBA.

Getuigschrift

De twee geslaagden krijgen een 'normaal' getuigschrift, aldus de beroepsorganisatie, maar op het moment dat de CSRD-wetgeving en de nieuwe eindtermen in werking treden, ontvangen zij een addendum. Daarmee worden zij vrijgesteld van de permanente educatie-eisen die in de CSRD-overgangsregeling gelden vóór iedereen die vóór 1 januari 2026 is afgestudeerd.

Inmiddels is duurzaamheidsverslaggeving voor nieuwe studenten standaard opgenomen in de accountantsopleiding.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.