Nieuws

Strukton schikt voor 10 miljoen in Saudische omkopingskwestie

Bouwbedrijf Strukton heeft een schikking van 10 miljoen euro getroffen met het Openbaar Ministerie rond een omkopingszaak in Saudi-Arabië. Dankzij de deal wordt het concern niet meer vervolgd. Strukton heeft de achterstand in verslaggeving ingehaald.

Dat blijkt uit het op 17 december gepubliceerde jaarverslag van Strukton over 2023. Het Nederlandse bouwbedrijf kreeg ruim tien jaar geleden een opdracht van 1 miljard euro voor de bouw aan het metronetwerk in de Saudische hoofdstad Riyad. Maar via betalingen aan een Saudische prins had de toenmalige directie zich mogelijk schuldig gemaakt aan omkoping om die klus binnen te halen.

In 2019 deed de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) invallen bij Strukton voor een onderzoek naar vermeende omkoping en valsheid in geschrifte. Strukton zelf zet nu een punt achter die zaak. Het bedrijf erkent de feiten en omstandigheden, maar bekent geen schuld.

De schikking van Strukton moet nog worden goedgekeurd door het college van procureurs-generaal, dat de landelijke leiding vormt van het OM, na een positief advies van een commissie die oordeelt over hoge schikkingsbedragen. Strukton heeft 10 miljoen euro opzijgezet voor de betaling van de boete.

Onderzoek

Voormalig topman en eigenaar Gerard Sanderink moet nog wel vrezen voor vervolging. Aanklagers doen onderzoek naar zijn betrokkenheid bij vermeende corruptie en moeten nog beslissen of ze hem voor de rechter willen. Een woordvoerster van het OM bevestigt, na berichtgeving door het FD, dat er nog wel onderzoek loopt naar meerdere personen.

Twee jaar geleden erkende Sanderinks advocaat dat de ondernemer ook bij de onderzochte personen hoorde. In 2023 oordeelde de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam dat Sanderink permanent geschorst mocht worden als topman van Strukton, omdat hij met zijn gedrag het voortbestaan van het bouwbedrijf in gevaar bracht.

Achterstand in controle weggewerkt

In de voorgaande jaren verslechterde de financiële situatie van het bouwbedrijf ook sterk door grote verliezen. Na het aantreden van Rob van Wingerden als nieuwe topman maakte Strukton werk van het stabiliseren van de financiën, onder andere door onderdelen te verkopen. Dit zorgde in 2023 voor een operationele winst van 11,4 miljoen euro.

Met de afronding van het jaarverslag 2023 heeft Strukton naar eigen zeggen de achterstand in de controle van de jaarrekeningen ingehaald. Het bedrijf verwacht de controle van de cijfers over 2024 in het tweede kwartaal van 2025 af te ronden.

Controlerend accountant Forvis Mazars heeft een goedkeurende verklaring afgegeven bij de jaarcijfers over 2023.

Bron: ANP/Strukton

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.