Onlinebank Revolut onder vuur in VK na omvangrijke zwendel
Onlinebank Revolut staat onder druk in het Verenigd Koninkrijk, vanwege een omvangrijke fraudeclaim. Oplichters zouden 700.000 pond (ongeveer 580.000 euro) van een Revolut-rekening hebben weggesluisd door zich als iemand anders voor te doen.
De zaak is slechts een van duizenden klachten over het in Londen gevestigde Revolut. Het van oorsprong Litouwse fintechbedrijf staat volgens de Britse financiële ombudsman bovenaan op het gebied van fraudeklachten, door het gemak waarmee oplichters kunnen toeslaan.
De 700.000 pond werd met toestemming van Revolut overgeboekt van de rekening van een Servisch energiebedrijf naar een 22-jarige Tsjechische oplichter, die zich voordeed als een zakenpartner. Het betalingssysteem van Revolut bevroor de overboeking eerst, maar keurde deze later zonder waarschuwing alsnog goed.
In het nieuws
De onlinebank kwam vorig jaar in het nieuws, toen criminelen door een fout in het betalingsverwerkingssysteem 20 miljoen dollar buitmaakten. Revolut werd tien jaar geleden opgericht en biedt een app aan voor alle geldzaken. De bank telt naar eigen zeggen wereldwijd 50 miljoen klanten.
Revolut ontkent de aantijgingen. De bank stelt zich sinds vorig jaar harder op tegen rekeninghouders die terugbetalingsverzoeken doen, omdat ze slachtoffer zouden zijn geworden van oplichters, blijkt uit gegevens van de Britse financiële ombudsman. Dat leidde tot een stroom van klachten.
Bron: ANP
Gerelateerd
Werkstraf voor man die auditrapporten veranderde
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een werkstraf van 120 uur opgelegd aan een 66-jarige chief information security officer uit Den Haag. De man was werkzaam bij...
Fraudeverdachten werkten met valse documenten bij de overheid
Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt overheidsdiensten om bij het inhuren van personeel alert te zijn op mogelijke identiteitsfraude. Uit onderzoek van de Rijksrecherche...
BDO: Bewustwording rond frauderisico's neemt toe
Het bewustzijn rond fraude en bijkomende risico's binnen organisaties is aan de beterende hand. Uit onderzoek van BDO onder ruim negenhonderd organisaties blijkt...
Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.
Boeiende première tijdens tiende editie Fraude Film Festival
Tijdens de tiende editie van het jaarlijkse Fraude Film Festival, op 7 en 8 november in het Amsterdamse theater Tuschinksi, ging de Anti-Fraude Award naar een professionele...