Ondernemer wil in 2025 meer aandacht geven aan eigen financiën
Meer aandacht voor de privé - en bedrijfsfinanciën staat hoog op het lijstje van goede voornemens voor 2025. Een kwart van de particulieren, ruim de helft van het mkb en twee derde van de zzp’ers wil hier komend jaar meer aandacht aan besteden.
Maar liefst drie op de vier Nederlanders geeft aan financiële stress te ervaren, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van verzekeraar Nationale-Nederlanden.
Werkgevers kunnen helpen bij het financieel welzijn van hun werknemers, bijvoorbeeld door duidelijke en goede pensioenvoorlichting. Ook het voornemen om in 2025 meer te werken aan de fysieke en mentale gezondheid wordt breed gedeeld.
Financiële stress
Bij particulieren en werknemers draaien de voornemens om hun financiële toekomst: meer sparen, minder uitgeven en geld opzij zetten voor later. Financiële stress is bij driekwart van de werknemers aanwezig, aldus het onderzoek.
Een kwart van alle werknemers verwacht dat de werkgever ondersteuning biedt bij het realiseren van hun financiële goede voornemens. Zestig procent is neutraal of ontevreden over de informatie rondom de pensioenregeling vanuit de werkgever.
GenZ
Opvallend is dat GenZ – in tegenstelling tot andere generaties – meer financiële stress heeft met een negatieve impact op hun emotioneel welzijn. Die stress ontstaat onder andere door een lager inkomen, meer schulden, angst voor onverwachte uitgaven, minder spaargeld en meer onzekerheid over inflatie.
Wel bouwt GenZ, in tegenstelling tot andere generaties, significant vaker op andere manieren aan hun financiële toekomst, bijvoorbeeld door zelf te beleggen en te investeren in crypto's.
Zzp en mkb
Bij zzp'ers is het belangrijkste financiële voornemen om pensioenvermogen op te bouwen (bijna vijftig procent). Ruim vier op de tien zzp'ers geeft aan dat nu nog niet te doen.
Meer dan tachtig procent van de zzp'ers geeft aan wel eens financiële stress te ervaren. Naast onregelmatige inkomsten en economische onzekerheid, speelt onvoldoende pensioenopbouw hierbij een bepalende rol.
Bij mkb-ondernemers zijn de goede voornemens gerelateerd aan omzet- en winstgroei, gevolgd door klant- en medewerkerstevredenheid. Naast fysiek en mentaal welzijn van de medewerker, zien twee op de drie werkgevers het belang in van financiële vitaliteit van hun medewerkers.
Gerelateerd
Creatieve zzp'ers grijpen mis in rechtszaak om coronacompensatie
Zzp'ers in de creatieve sector kunnen via de rechter geen extra compensatie eisen van de Staat, voor de financiële schade die ze hebben geleden tijdens de coronapandemie.
KPMG: pensioencarrousel komt in beweging
Niet alleen pensioenfondsen, maar ook de partijen eromheen, ondergaan als gevolg van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) ingrijpende veranderingen. Veertig procent...
Aantal startende zzp'ers fors gedaald
Het aantal startende zzp'ers is fors gedaald ten opzichte van 2023, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) waar kennisplatform Onderneming.nl over...
Oudste man ter wereld was accountant
Hoge werkdruk, een zittend beroep, veel stress. Het lijken factoren die niet bijdragen aan een hoge levensverwachting, als het over het accountantsberoep gaat. De...
Kleinbedrijf presteert beter, maar één op de drie kleine ondernemers overweegt te stoppen
Bijna een derde (31 procent) van de ondernemers in het Nederlandse kleinbedrijf denkt erover met hun bedrijf te stoppen. Naast financiële motieven spelen ook de...