Minister Heinen ziet ook voordelen aan opkomst private equity bij accountants
Minister Eelco Heinen van Financiën heeft gereageerd op Kamervragen van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Tom van der Lee, over het groeiende marktaandeel van private equity bij accountantskantoren. De minister ziet ook voordelen aan de komst van private investeerders en wil de ontwikkeling daarvan vooralsnog niet aan banden leggen.
Kamerlid Van der Lee stelde recent vragen aan de minister, na berichtgeving in het FD over de zorgen van toezichthouder AFM rondom het snel stijgende marktaandeel van private equity in de accountancy. Het marktaandeel van private equity-partijen stijgt bij reguliere vergunninghouders van 11 procent in 2023 naar 21 procent in 2024, zo gaf de AFM eind november aan in een nieuwe sectorpublicatie over de accountancy.
Minister Heinen snapt de opkomst van private equity in de sector wel. "Stabiele omzetcijfers, aantrekkelijke winstgevendheid en de mogelijkheden voor innovatie en een efficiëntere bedrijfsvoering maken de accountancysector aantrekkelijk voor private-equitypartijen", stelt hij in zijn antwoord. "Daar waar de omzet van consultants conjunctuurgevoelig is, zorgt de herhalende aard van de wettelijke controleplicht voor een stabiele omzetstroom in de accountancysector."
Rendement
Of het aandeel van private investeerders de komende tijd verder zal groeien, durft de minister niet te zeggen. Maar in zijn optiek kunnen accountantsorganisaties ook baat hebben bij samenwerking met private equity-partijen, "als er op een andere wijze geen ruimte is of kan ontstaan voor investeringen in innovatiever en efficiënter werken en daarmee in een hogere kwaliteit".
Heinen stelt dat accountantskantoren ook nu al streven naar rendement en dat dat dus niet uitsluitend is voorbehouden aan private investeerders. "Anderzijds is het zo dat aandeelhouders, onder wie private equitypartijen, een groter belang kunnen hebben bij groei van omzet en winst, en vooral ook uit kunnen zijn op kortetermijnrendement. Dit kan mogelijk botsen met het langetermijnbelang van de kwaliteit van de wettelijke controle."
De minister verwacht daarom van accountantsorganisaties die een samenwerking met private equity-investeerders overwegen, "dat zij beheersing van korte- en langetermijnrisico's hiervan meenemen".
Wijzigingswet
Van der Lee vraagt ook naar de Wijzigingswet accountancysector; moet die wellicht hiervoor waarborgen opnemen? Volgens Heinen moeten grotere reguliere vergunninghouders, net als de zes oob-kantoren, op basis van de nieuwe wet straks ook een raad van commissarissen instellen. Dat kan helpen, want "de leden van dit orgaan moeten onafhankelijk zijn en het maatschappelijke belang van goed uitgevoerde wettelijke controles en het belang van de accountantsorganisatie voorop stellen".
Ook de huidige wetgeving kent bovendien verschillende maatregelen die de onafhankelijkheid van de externe accountant moeten waarborgen, meent Heinen. "Zo moeten accountants en accountantsorganisaties zelf de meerderheid van de stemrechten in een accountantsorganisatie houden, mag de zeggenschapsstructuur geen belemmering vormen voor het toezicht en moet een accountantsorganisatie de bedrijfsvoering zo inrichten dat deze een beheerste en integere uitoefening van haar bedrijf waarborgt. Die verplichtingen gelden ook voor accountantsorganisaties waarvan de eigenaar een private-equitypartij is."
Geen aanleiding voor maatregelen
Heinen is dan ook geen voorstander van specifieke maatregelen gericht tegen private equity-partijen, omdat hij "op dit moment" geen aanleiding heeft te veronderstellen dat de invloed van private equity afbreuk doet aan de kwaliteit van de wettelijke controle. "Ik houd de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten, samen met de AFM."
Het is niet voor het eerst dat de minister vragen krijgt over de opkomst van private equity in de accountancy. Begin november antwoordde hij in vergelijkbare bewoordingen op vragen van SP-Kamerlid Jimmy Dijk.