Nieuws

KPMG: Nederlandse bedrijven lopen met duurzaamheids- rapportages vooruit op EU-wetgeving

Van de honderd grootste Nederlandse bedrijven presenteerde 94 procent in 2024 al eigen duurzaamheidsrapportages. Wel moeten er nog flinke stappen gezet worden om straks te voldoen aan de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD.

Uit onderzoek van KPMG onder 5.800 bedrijven wereldwijd blijkt een grote toename van het aantal bedrijven dat duurzaamheidsinformatie publiceert. Nu een verplichte duurzaamheidsrapportage aanstaande is (zoals in Europa op basis van de CSRD) kiezen veel bedrijven voor een proactieve aanpak, aldus KPMG.

In Nederland rapporteert 83 procent van de honderd grootste nationale bedrijven over biodiversiteit. Daarmee is Nederland wereldwijd koploper op dit gebied, met Japan (80 procent) en Brazilië (76 procent) als nummers 2 en 3.

Zes trends

De KPMG’s Survey of Sustainability Reporting 2024 laat zes wereldwijde trends zien rondom duurzaamheidsrapportages:

  1. Rapporteren over duurzaamheid en het stellen van CO2-doelstellingen zijn onderdeel geworden van de normale bedrijfsvoering. Zowel de duurzaamheidsrapportage als CO2-doelstellingen zijn door bijna alle bedrijven van de G250-wereldwijde groep en door 80 procent van de N100-groepen overgenomen. Wel blijft het aantal bedrijven dat ook concreet maakt hoe ze hun doelen gaan behalen nog achter.
  2. De CSRD wordt vanaf het boekjaar 2024 in de meeste EU-landen van kracht, maar veel bedrijven bereiden zich hier al op voor. Ook bedrijven zonder directe verplichting anticiperen, omdat ze data moeten aanleveren aan partners die wél rapporteren. Bijna de helft van de Europese bedrijven volgt de EU-systematiek al.
  3. Dubbele materialiteit, dat de impact van bedrijven op milieu en samenleving én de financiële risico's daarvan beoordeelt, wint terrein. Het concept is een hoeksteen van de CSRD en wordt al toegepast door de helft van de grootste bedrijven wereldwijd. Bedrijven die waarschijnlijk ook te maken gaan krijgen met een CSRD-verplichting, lopen hier met het toepassen van dubbele materialiteit dus al op vooruit.
  4. Ondanks nieuwe verplichte rapportages blijven vrijwillige richtlijnen en standaarden ook populair. GRI (Global Reporting Initiative) blijft de meest gebruikte standaard: driekwart van de G250-bedrijven maakt er gebruik van en een bijna even groot deel van de N100-groepen. Ook andere vrijwillige richtlijnen zoals SASB (Sustainability Accounting Standards Board) winnen aan invloed, vooral in Amerika.
  5. De berichtgeving over biodiversiteit – waar Nederland wereldwijd koploper in is – blijft in de hele wereld toenemen. Ongeveer de helft van zowel de G250- als de N100-groep rapporteert nu over biodiversiteit; vier jaar geleden was dat nog maar een kwart.
  6. De acceptatie van TCFD-aanbevelingen (Task Force on Climate-related Financial Disclosures, een internationale standaard die organisaties helpt bij het rapporteren over klimaatrisico's) neemt toe. Bijna driekwart van de G250-bedrijven rapporteert klimaatrisico's in overeenstemming met de TCFD.

Onderzoek

De KPMG Survey of Sustainability Reporting, die voor het eerst werd gelanceerd in 1993, wordt elke twee jaar georganiseerd en geeft inzicht in de rapportages op het gebied van duurzaamheid en ESG (Environmental, Social and Governance) van 5.800 bedrijven in 58 landen.

De analyse omvat gegevens over de N100's (de honderd grootste bedrijven binnen een land) en de G250 (de 250 grootste bedrijven ter wereld qua omzet, gebaseerd op de Fortune 500-ranglijst van 2023).

De afgelopen twee jaar hebben sommige bedrijven en beleggers hun ESG-verplichtingen zien verzwakken en in sommige gevallen zelfs laten varen, aldus KPMG. Uit de survey blijkt dat de grootste bedrijven ter wereld echter wel betrokken zijn bij ten minste enkele onderdelen hiervan, zoals het stellen van doelstellingen voor CO2-reductie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.