KPMG Nederland groeit stevig, vooral in assurance
Het afgelopen jaar groeide de omzet van KPMG Nederland met 8,4 procent. Met name de assurancepraktijk deed het goed, met een groei van ruim tien procent. KPMG rapporteert ook al conform de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD, zo blijkt uit het jaarverslag.
Het verslagjaar van KPMG Nederland liep van 1 oktober 2023 tot en met 30 september 2024. Dankzij een toenemende vraag groeide de omzet dit jaar bij zowel de accountants (assurance) als de adviespraktijk (advisory). De totale omzet steeg afgelopen jaar met 8,4 procent, van 711 naar bijna 771 miljoen euro.
Assurance groeide met 10,1 procent, wat volgens KPMG mede te danken was aan de grote vraag naar auditdiensten en een meegroeiend personeelsbestand. KPMG Clara, een internationaal platform waarbij algoritmes, AI en robotica de kwaliteit van de audit ondersteunen, droeg ook bij aan de omzetstijging.
Advisory liet met 6,4 procent ook een flinke omzetgroei zien. Volgens KPMG komt dat mede door in het internationale netwerk ontwikkelde oplossingen voor digitalisering, de inzet van AI en investeringen in talent. "Door de sterke groei hebben we meer dan 43 miljoen euro kunnen investeren in onze mensen en digitale innovatie. Denk aan investeringen in digitale vaardigheden en kunstmatige intelligentie (AI). Zo blijven we toekomstbestendig, zowel voor onze mensen als voor onze klanten", aldus ceo Stephanie Hottenhuis.
Examenfraude
Investeringen en groei vragen tegelijk om zelfreflectie en focus op de bedrijfscultuur, stelt KPMG. Dit jaar is daarom het cultuurprogramma Values First gestart, als onderdeel van de herstelstappen "om misstanden zoals het delen van antwoorden van verplichte toetsen in de toekomst te voorkomen". Het programma moet de cultuur versterken en de waarden van het kantoor rondom gedrag centraal stellen.
KPMG kreeg in april 2024 een recordboete van 25 miljoen dollar opgelegd van de Amerikaanse toezichthouder PCAOB, wegens grootschalige examenfraude en de wijze van omgaan daarmee. In het jaarverslag van het kantoor wordt op diverse plaatsen naar de kwestie verwezen, onder de noemer answer sharing. KPMG wacht nog op de uitkomsten van de jongste inspectie van de PCAOB, zo wordt gemeld. De raad van commissarissen stelt in het verslagjaar veel betrokken te zijn geweest bij het onderzoek naar de examenfraude en spreekt van een "pijnlijke periode".
CSRD
Het jaarverslag van KPMG over boekjaar 2023/2024 voldoet al aan de richtlijnen van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD, twee jaar voordat het kantoor daartoe wettelijk verplicht is. Het KPMG Impact Plan streeft ernaar om ESG in alles wat KPMG doet terug te laten komen, zo wordt gesteld.
"Door ons te richten op het aantrekken van nieuw talent met een achtergrond in duurzaamheid en technologie, anticiperen we op de noodzakelijke transities en de veranderende behoeften van zowel bedrijven als de maatschappij", aldus ceo Hottenhuis.
De Nederlandse KPMG-organisatie telt inmiddels 4309 fte's, met 79 verschillende nationaliteiten. 46 procent van de leidinggevenden en 22 procent van de partners en directors is vrouw. De gemiddelde partnerbeloning voor de 171 partners steeg in het afgelopen boekjaar naar € 701.000.
Gerelateerd
KPMG-ceo Hottenhuis is 'onbevangenheid kwijtgeraakt'
Stephanie Hottenhuis, bestuursvoorzitter van KPMG Nederland, blikt in een interview in NRC terug op een bewogen jaar, waarin het kantoor een recordboete kreeg van...
Omzet accountancy 6,7 procent hoger in derde kwartaal
De omzet van de zakelijke dienstverlening was in het derde kwartaal van 2024 gemiddeld 6,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzetgroei...
AFM vraagt kantoren met reguliere vergunning om examenfraude te melden
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft "meldingen ontvangen" waaruit blijkt dat examenfraude ook voorkomt bij accountantsorganisaties met een reguliere vergunning....
Integriteitsspiegel
Integriteit vormt het fundament van vertrouwen in het accountantsberoep. Dus moeten we met elkaar in gesprek, meent Jan-Pieter Bos.
AFM: Accountantskantoren lopen risico's rondom integriteit, digitalisering, duurzaamheid en fraude
Integriteitsincidenten bij meerdere accountantsorganisaties, zoals examenfraude, raken aan de integriteit van accountants. Ook thema's als de krappe arbeidsmarkt,...