Familiebedrijven verhogen investeringen om krappe arbeidsmarkt te bestrijden
Familiebedrijven gaan in 2025 gemiddeld 16 procent meer investeren dan in 2024. Bijna dertig procent van de familiebedrijven verwacht volgend jaar zelfs tenminste twintig procent te investeren dan dit jaar. Investeringen worden voornamelijk gedaan in personeel, innovaties en procesverbeteringen.
Uit panelonderzoek onder directeuren en eigenaren van familiebedrijven, van universiteit Nyenrode samen met Van Lanschot Kempen en RSM, blijkt dat familiebedrijven in Nederland hun investeringen verhogen om de krappe arbeidsmarkt het hoofd te bieden.
Bijna alle familiebedrijven (92 procent) zetten in op procesverbeteringen. Verder legt 81 procent van de familiebedrijven de nadruk op investeringen in personeel. Technologische innovatie (73 procent) en productinnovatie (61 procent) staan ook hoog op de investeringslijst.
Gemiddeld gaan Nederlandse familiebedrijven in 2025 16 procent meer investeren dan in het afgelopen jaar, waarbij meer dan een kwart (28 procent) op jaarbasis minimaal 20 procent meer zal investeren.
Arbeidsmarkt
Zeventig procent van de familiebedrijven maakt zich zorgen over de gevolgen van de arbeidsmarktkrapte voor hun bedrijf. Familiebedrijven hebben moeite om voldoende personeel te vinden, vooral op mbo-niveau en lager. Hoewel de situatie iets verbeterd is ten opzichte van 2022, brengt de schaarste de continuïteit van productie en dienstverlening in gevaar, meent 54 procent.
Naast investeringen zoekt 40 procent van de familiebedrijven naar nieuwe medewerkers buiten de landsgrenzen. De aantrekkingskracht van het familiebedrijf blijft sterk; 74 procent van de directeuren geeft aan dat nieuwe medewerkers specifiek kiezen voor de werkomgeving die familiebedrijven bieden.
Om de personeelskrapte op te vangen maakt 67 procent van de familiebedrijven gebruik van zzp'ers. De aangekondigde handhaving van de Wet DBA zorgt voor onzekerheid; 41 procent van de bedrijven verwacht minder zzp'ers in te huren, terwijl 27 procent overweegt om huidige zzp'ers in dienst te nemen.
Vertrouwen in de overheid
Een stabiel overheidsbeleid kan investeringsbeslissingen stimuleren, maar uit het onderzoek blijkt dat het vertrouwen in de overheid laag is. Slechts 8 procent van de directeuren heeft vertrouwen in de positieve uitwerking van kabinetsmaatregelen voor het familiebedrijf, terwijl 66 procent vindt dat de overheid onvoldoende aandacht schenkt aan hun belangen.
Bovendien belemmert de huidige wet- en regelgeving de investeringen van 53 procent van de bedrijven, aldus de respondenten.
Gerelateerd
Kerstpakket duurder maar ook belangrijker in krappe arbeidsmarkt
Kerstpakketten zijn dit jaar duurder en worden een steeds belangrijkere manier voor werkgevers om hun waardering aan werknemers te laten zien. Dat blijkt uit een...
Werkloosheid blijft opnieuw onveranderd op 3,7 procent
De werkloosheid in Nederland is in oktober opnieuw onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder. Afgelopen maand zat 3,7 procent van de beroepsbevolking...
Tijdelijke subsidie om werknemers meer uren te laten werken
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari tot en met 14 februari 2025 subsidie aanvragen voor projecten om...
Detacheringsbureaus merken dat vraag afneemt
Detacheerders zien dat de vraag naar hun diensten blijft afnemen. De branche merkt dat bedrijven door geopolitieke spanningen en het economische klimaat terughoudender...
Meer dan helft werkgevers verwacht personeelstekort
Meer dan de helft van de werkgevers verwacht personeelstekorten. Een kwart van de werkgevers kampt momenteel al met een gebrek aan personeel, nog eens een kwart...