Europese Commissie sluit handelsakkoord met Mercosur-landen
De Europese Commissie heeft een handelsakkoord gesloten met de zogenoemde 'Mercosur'-landen. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie bekendgemaakt. Over een handelsverdrag tussen de Europese Unie en Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay wordt al ruim twintig jaar gepraat.
Met het handelsakkoord verdwijnen importheffingen op diverse producten. Voor EU-landen wordt het onder meer goedkoper en makkelijker om kaas, wijn, medicijnen en auto's naar de Zuid-Amerikaanse landen uit te voeren. Zuid-Amerika kan op zijn beurt goedkoper vlees, soja, auto-onderdelen en grondstoffen exporteren.
Met het handelsakkoord "creëren de Europese Unie en Mercosur een van de grootste handels- en investeringspartnerschappen die de wereld ooit heeft gezien", zei Von der Leyen tijdens een persconferentie vanuit de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo. Vanuit economisch oogpunt gezien is het "een win-winovereenkomst. Europa is al de op één na grootste investerings- en handelspartner van Mercosur. De EU-Mercosur zal voor consumenten en bedrijven aan beide zijden belangrijke voordelen opleveren. Het zal Europese investeringen in strategische industrieën in heel Europa vergemakkelijken".
'Enorme kansen'
De overeenkomst biedt volgens Von der Leyen "enorme kansen" voor de zestigduizend EU-bedrijven die naar Mercosur exporteren. "Ze profiteren van lagere tarieven, eenvoudigere douaneprocedures en preferentiële toegang tot enkele kritieke grondstoffen."
Er is ook geluisterd naar de zorgen van de boeren en daar is ook op gehandeld, zei de politica. "Deze overeenkomst bevat robuuste waarborgen. Mercosur is de grootste overeenkomst ooit als het gaat om de bescherming van voedsel- en drankproducten uit de EU." Ook blijven volgens Von der Leyen Europese gezondheids- en voedselnormen "onaantastbaar". Het akkoord moet nu eerst juridisch worden getoetst en worden vertaald in alle officiële EU-talen. Daarna wordt het voorgelegd aan de 27 EU-lidstaten. Hier gaan naar verwachting enkele maanden overheen.
Blij
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met het handelsakkoord. "Dit soort akkoorden is van groot belang voor de Europese en vooral Nederlandse economie met haar kleine thuismarkt, maar ook voor onze veiligheid en onafhankelijkheid", aldus de ondernemersorganisaties.
"Met het Mercosur-akkoord wordt een markt gecreëerd van 700 miljoen mensen. Er gaat een streep door meer dan 90 procent van de handelstarieven. Dat maakt de handel met Zuid-Amerikaanse landen voor Nederlandse ondernemers, en zeker ook het mkb, eenvoudiger en goedkoper. Dat is belangrijk voor een handelsland als het onze, dat een derde van zijn nationale inkomen in het buitenland verdient. Naast de afschaffing van tarieven bevat het verdrag ook afspraken over onder andere aanbesteding, intellectueel eigendom en duurzaamheid", aldus een verklaring.
De organisaties zeggen dat het akkoord ook veiligheid en economische onafhankelijkheid bevordert. "De wereld om ons heen is veranderd en grimmiger geworden, met oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten, China dat zich steeds vijandiger opstelt en de verkiezing van Donald Trump in de VS die onzekerheid met zich meebrengt. Het is cruciaal dat de EU goede relaties met bondgenoten zoals Zuid-Amerika heeft en we daarmee de handelsbetrekkingen aanhalen en bestendigen."
Ze stellen ook dat door het akkoord Europa minder afhankelijk wordt van China op het gebied van belangrijke grondstoffen. De Mercosur-landen zijn volgens VNO-NCW en MKB-Nederland namelijk rijk aan grondstoffen die voor de EU van groot belang zijn.
Omstreden
Het verdrag tussen de EU en Mercosur-landen is tegelijk omstreden. Onder meer Frankrijk sprak zich de afgelopen tijd meermaals uit tegen een deal. Het land was ook toneel van felle boerenprotesten tegen de handelsovereenkomst. In Nederland riep een meerderheid in de Tweede Kamer het kabinet op om een eventueel handelsverdrag te verwerpen. Critici vrezen onder andere dat zo'n verdrag leidt tot extra natuur- en milieuschade en hevigere concurrentie voor Europese boeren.
De Nederlandse agrarische sector reageert dan ook afwijzend op de overeenkomst. "We zijn voorstander van handel, maar wel op een gelijk speelveld", aldus Klaas Johan Osinga, adviseur voor internationale zaken van landbouworganisatie LTO. De sector vreest de komst van grote hoeveelheden kippen- en rundvlees die aan minder strenge eisen zijn onderworpen. "De Europese Commissie beargumenteert dat producten uit Zuid-Amerika net zo veilig zijn als bij ons, maar het gaat natuurlijk ook over zoiets als dierenwelzijn. Europa gaat daar verder in", zegt Osinga.
Copa-Cogeca, een Europese koepelorganisatie voor boeren, is eveneens fel: "Deze overeenkomst verergert de economische zorgen op veel boerderijen die al kampen met hoge inkoopkosten en uitdagende klimatologische omstandigheden."
Bron: ANP
Gerelateerd
Accountants van platforms als TikTok en Google kritisch over veiligheid en transparantie
Grote onlineplatforms als Meta, Google en TikTok voldoen niet aan de EU-regels voor veiligheid en transparantie. Dat blijkt uit een eerste onafhankelijke beoordeling...
Nederland overschrijdt EU-begrotingsrichtlijnen
De Nederlandse overheidsuitgaven overschrijden de richtlijnen van de nieuwe Europese begrotingsregels. Nederland moet meer bezuinigen, om te voorkomen dat de overheidsuitgaven...
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter
De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. Vier agentschappen krijgen een gele...
Europese Rekenkamer: staatssteun voor herstel en industriebeleid strenger controleren
Sinds de coronacrisis en de Russische inval in Oekraïne heeft de Europese Commissie (EC) haar staatssteunregels snel versoepeld, zodat EU-landen bedrijven overeind...
EU-Rekenkamer waarschuwt voor dubbele EU-financiering projecten
Het risico dat dezelfde energie- of ontwikkelingsprojecten in de EU-landen onterecht twee keer worden gesubsidieerd met EU-geld is zo groot, dat de Europese Rekenkamer...