Duurzaamheidsregels EU moeten minder complex worden
Binnen de Europese Unie wordt gewerkt aan het stroomlijnen van alle regelgeving rondom duurzaamheidsrapportages. De gevolgen hiervan voor de implementatie van de duurzaamheidsrichtlijn CSRD zijn nog niet duidelijk.
In september jl. is door voormalig ECB-voorzitter Mario Draghi een rapport gepresenteerd over het Europese concurrentievermogen, opgesteld in opdracht van de Europese Commissie.
Het rapport omvat aanbevelingen voor een geïntegreerde aanpak, waarbij verschillende economische, sociale en politieke factoren samenkomen om de concurrentiekracht van Europa te verbeteren.
Overlap
Eén van de onderwerpen is gericht op het vereenvoudigen en verminderen van onnodige regelgeving die is ontstaan door overlappende regelgeving en onnodige complexiteit, waarbij ook de omzetting van EU-wetgeving naar nationale wetgeving extra belemmeringen kan opwerpen.
Naar aanleiding van deze aanbevelingen heeft EC-voorzitter Ursula von der Leyen, tijdens een bijeenkomst in Boedapest over de Europese concurrentiekracht, aangegeven dat de Europese Commissie versneld zal streven naar vereenvoudiging van de regelgeving, om daarmee de administratieve lasten te verminderen.
Omnibus
Onderdeel hiervan is het zogenoemde 'Omnibus vereenvoudigingspakket' (Omnibus simplification package), dat naar verwachting in de eerste maanden van 2025 wordt gepubliceerd; als datum is 26 februari 2025 genoemd.
Dit initiatief is gericht op het stroomlijnen van de regelgevings- en rapportagevereisten binnen de EU, met name met betrekking tot de EU-taxonomie en de richtlijnen CSRD en CSDDD. Hierover is uitgesproken dat de wetgeving, waaronder de CSRD, goede wetgeving is, maar dat onnodige administratieve verplichtingen waar mogelijk worden verminderd.
EU-taxonomie weg
Zo is van diverse kanten gepleit voor het laten vervallen van de EU-taxonomie; NBA-voorzitter Kris Douma deed dat recent bijvoorbeeld in zijn column in het magazine Accountant. "De EU-taxonomie was vanaf het begin omstreden en wordt nauwelijks door gebruikers omarmd", aldus Douma. "De EU-taxonomie kan weg!"
Wat het Omnibus-initiatief zal betekenen voor de implementatie van de CSRD in Nederland is op dit moment nog niet duidelijk. Het advies van SRA en NBA is om vooralsnog door te gaan met de voorbereiding op de implementatie van de CSRD in de Nederlandse wetgeving.
Die implementatiewet moet nog door de Tweede Kamer worden behandeld. Eerder heeft de Raad van State al positief advies uitgebracht over de wet.
Gerelateerd
Hoe maken we de CSRD tot een succes?
Ook al is ondertussen duidelijk dat een wettelijke verankering van elementen uit de CSRD niet voor 31 december wordt gerealiseerd, toch zoemt het momenteel van de...
De tijd dringt bij het rapporteren volgens de CSRD
De nieuwe rapportageplicht op basis van de Europese CSRD-richtlijn staat voor de deur. Door de stroom aan nieuwe duurzaamheidsinformatie zien veel bedrijven nu pas...
KPMG: Nederlandse bedrijven lopen met duurzaamheids- rapportages vooruit op EU-wetgeving
Van de honderd grootste Nederlandse bedrijven presenteerde 94 procent in 2024 al eigen duurzaamheidsrapportages. Wel moeten er nog flinke stappen gezet worden om...
'Zorg als accountant dat CSRD geen papieren tijger is'
In 2025 geven accountants voor het eerst assuranceverklaringen af bij duurzaamheidsinformatie op basis van de Europese richtlijn CSRD. Dat vergt veel professionele...
AFM: Accountants moeten zich voorbereiden op snel groeiend aantal duurzaamheidsrapportages
Het aantal ondernemingen dat moet voldoen aan de Europese duurzaamheidsrichtlijn stijgt van 95 naar 3.000 in 2025. Dat vraagt om tijdige voorbereiding door accountantsorganisaties...