Creatieve zzp'ers grijpen mis in rechtszaak om coronacompensatie
Zzp'ers in de creatieve sector kunnen via de rechter geen extra compensatie eisen van de Staat, voor de financiële schade die ze hebben geleden tijdens de coronapandemie.
De Kunstenbond en een aantal zelfstandige ondernemers stapten in 2022 naar de rechter, omdat ze vonden dat artiesten, musici en theatermakers onevenredig hard waren geraakt door de lockdowns.
Hun vraag om een extra tegemoetkoming stuit nu op een 'nee' van de rechtbank in Den Haag, die oordeelt dat vraagstukken over de verdeling van financiële steun voor grote groepen mensen een taak voor de politiek zijn. De rechtbank erkent dat de maatregelen tegen coronavirus voor grote financiële schade hebben gezorgd bij zzp'ers met culturele beroepen.
Ook kunnen groepen mensen aanspraak maken op compensatie als overheidsmaatregelen voor het algemeen belang, bijvoorbeeld de sluiting van poppodia of theaters, onevenredig zwaar drukken op een beperkte groep.
Te diverse groep
Maar zzp'ers in de culturele en creatieve sector vormen een te grote en diverse groep om via de rechter compensatie te eisen, stelt de rechter ook vast. De verdeling van belastinggeld over zulke grote groepen in de samenleving moet door het kabinet en parlementariërs worden besloten in een democratisch proces, en niet via een rechtszaak, aldus de rechtbank Den Haag.
De Kunstenbond laat weten "verder te strijden" voor een compensatieregeling, maar dan bij de politiek.
"Het blijft ook met dit vonnis een feit dat veel mensen uit deze groep onevenredig veel schade hebben geleden", aldus Ronald Gijsbertsen, directeur van de Kunstenbond. "Wij blijven bij ons standpunt dat de Staat tekort is geschoten in haar zorgplicht richting culturele en creatieve zzp'ers."
Bron: ANP
Gerelateerd
Voor het eerst sinds 2014 minder nieuwe bedrijven opgericht
Voor het eerst in tien jaar is het aantal startende ondernemers in Nederland gedaald. Vorig jaar begonnen net geen 254.000 mensen in ons land een nieuw bedrijf,...
Ondernemer wil in 2025 meer aandacht geven aan eigen financiën
Meer aandacht voor de privé - en bedrijfsfinanciën staat hoog op het lijstje van goede voornemens voor 2025. Een kwart van de particulieren, ruim de helft van het...
PwC-barometer: coronaschulden zorgen nog steeds voor groeiend aantal faillissementen
Een bedrag van 7,3 miljard euro aan openstaande coronaschulden, verdeeld over 136 duizend Nederlandse bedrijven, draagt nog steeds bij aan het toenemend aantal faillissementen.
Aantal startende zzp'ers fors gedaald
Het aantal startende zzp'ers is fors gedaald ten opzichte van 2023, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) waar kennisplatform Onderneming.nl over...
Kleinbedrijf presteert beter, maar één op de drie kleine ondernemers overweegt te stoppen
Bijna een derde (31 procent) van de ondernemers in het Nederlandse kleinbedrijf denkt erover met hun bedrijf te stoppen. Naast financiële motieven spelen ook de...