Belastingdienst slaagt in opvangen personeelsuitstroom
Het lukt de Belastingdienst goed om de verwachte uitstroom van medewerkers op te vangen. Het wervingsdoel voor 2024 van 3.250 fte wordt ruim gehaald en ook voor komende jaren is er perspectief om de verwachte uitstroom van 11.500 fte tot 2028 op te vangen.
Dat schrijft staatssecretaris Van Oostenbruggen (Fiscaliteit & Belastingdienst) in een Kamerbrief over de Meerjarenstrategie en het Jaarplan 2025 van de Belastingdienst.
Naast werving wordt er ook werk gemaakt van behoud en vakmanschap van medewerkers en het vergroten van het werkplezier, bijvoorbeeld door te zorgen dat ervaren collega's aan de slag kunnen als opleider van jong talent. Daarmee is de Belastingdienst volgens arbeidsonderzoeken één van de meest aantrekkelijke werkgevers van Nederland.
Koers vasthouden
"De Belastingdienst staat er veel beter voor dan enkele jaren geleden", aldus Van Oostenbruggen. "Dat is ook mijn politieke boodschap: we mogen dat vaker erkennen en moeten deze koers samen vasthouden. Daarmee zorgen we dat we makkelijker beleid in kunnen passen en op termijn een nieuw belastingstelsel door kunnen voeren."
De Belastingdienst is bezig met een meerjarig traject om zich klaar te maken voor de toekomst, onder meer op het gebied van ICT en personeel. Zo is het nieuwe systeem voor de motorrijtuigenbelasting dit jaar opgeleverd en wordt het oude systeem voor de inkomensheffing (Cool:Gen) verder uitgefaseerd.
Fiscalisten
Naast de behaalde wervingsdoelstellingen is dit jaar een beroepsopleiding voor startende fiscalisten bij de Belastingdienst gestart; een tweejarig postacademisch traject waarbij starters opgeleid worden voor specialistisch fiscaal werk. Dat is nodig, omdat de verwachting is dat er in 2028 ongeveer dertig procent minder fiscalisten afstuderen dan nu, zo stelt de dienst.
Ook zijn medewerkers van de Belastingdienst positiever over de organisatie als werkgever en raden werken bij de dienst vaker aan anderen aan.
Gerelateerd

Werkloosheid Nederland licht gestegen naar 3,9 procent
Het aantal werklozen in Nederland is in maart gestegen naar 395.000, waarmee het werkloosheidspercentage uitkwam op 3,9 procent, tegen 3,8 procent in februari.

Een op drie ziet misverstanden op het werk door taalbarrières
Als op de werkvloer meerdere talen worden gesproken, leidt dat geregeld tot misverstanden. Volgens het CBS en TNO zegt ongeveer één op de drie werknemers van meertalige...

Werkzoekenden worden liever barista dan assistent-accountant
De 'gevorderd assistent-accountant' is als functie bij werkzoekenden niet erg geliefd, blijkt uit onderzoek van vacatureplatform Indeed. Mensen worden liever barista.

ING: Nederlandse arbeidsmarkt kan bovengemiddeld profiteren van AI
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de potentie om de Nederlandse arbeidsmarkt sterker te veranderen dan die van de buurlanden. Dit komt doordat de recente groei...

ERK: weinig arbeidsmarkthervormingen voor coronageld doorgevoerd
EU-landen hebben hun arbeidsmarkt niet genoeg hervormd vergeleken met wat ze hadden toegezegd toen er geld vrijkwam uit coronaherstelfondsen. Aan de helft van suggesties...