Belastingdienst dreigt fortuin mis te lopen door verborgen crypto's
Door de explosieve stijging van de bitcoin dit jaar loopt de Belastingdienst mogelijk tientallen miljoenen euro's mis, omdat veel mensen hun cryptobezittingen onterecht niet aangeven.
Uit eerder onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat Nederland jaarlijks naar schatting bijna 80 miljoen euro aan belasting op vermogenswinsten uit crypto's misloopt. Nu de bitcoin dit jaar meer dan verdubbeld is en richting de 100.000 dollar beweegt, valt het misgelopen belastingbedrag over aangiftejaar 2024 waarschijnlijk veel hoger uit.
Bij de belastingaangifte zijn veel mensen verplicht om de waarde van hun bitcoins op te geven. Dit geldt onder andere wanneer het vermogen meer dan 33.748 euro bedraagt, waarbij de bitcoin en andere cryptovaluta worden meegeteld bij het totaalvermogen. Toch heeft de Belastingdienst slechts "beperkt zicht" op de omvang van de groep bitcoinbezitters die onterecht geen aangifte doet, laat een woordvoerster weten. Daarbij is er volgens de dienst geen betrouwbare informatie beschikbaar over de gemiste belastingopbrengsten.
Verplicht rapporteren over transacties
Om hierop meer grip te krijgen werkt de Belastingdienst zowel nationaal als internationaal samen met experts op het gebied van crypto's om belastingontduiking tegen te gaan. Daarbij worden cryptodienstverleners met ingang van januari 2026 verplicht om cryptotransacties te rapporteren aan de Belastingdienst. "Ook ontvangt de Belastingdienst vanaf die datum soortgelijke inlichtingen uit het buitenland. Verder is het aangiftebiljet aangepast en vragen we vanaf 2025 nog explicieter naar het bezit van cryptoactiva", aldus de woordvoerster.
Voor cryptobezitters die hun vermogen niet correct opgeven, kunnen de financiële gevolgen aanzienlijk zijn. "Zij kunnen worden geconfronteerd met een vergrijpboete van 300 procent over de verschuldigde belasting", zegt de woordvoerster van de Belastingdienst. "Ons uitgangspunt is echter om te bevorderen dat belastingplichtigen zoveel mogelijk zelf hun fiscale verplichtingen nakomen." Hoeveel boetes er inmiddels al zijn uitgedeeld wordt, volgens haar niet specifiek bijgehouden.
Geldspoor
De Belastingdienst heeft nu nog geen directe toegang tot anonieme bitcoin-wallets, die zijn beveiligd met een privésleutel die alleen de eigenaar kent. Het gebruik ervan laat echter vaak een geldspoor achter dat de fiscus kan volgen via gekoppelde diensten. Ook grote stortingen op een bankrekening, die afkomstig lijken van cryptotransacties, kunnen de aandacht trekken.
Bron: ANP
Gerelateerd
Nettoloon omhoog voor meeste werkenden, dankzij extra belastingschijf
De meeste werkenden krijgen in 2025 een hoger nettoloon. Dat komt vooral doordat er volgend jaar een extra belastingschijf bij komt, waardoor veel mensen minder...
Internetconsultatie wetsvoorstel rapportageverplichting crypto-aanbieders
Aanbieders van cryptodiensten worden per 1 januari 2026 verplicht om gegevens van hun gebruikers te verzamelen, controleren en delen met de Belastingdienst. Een...
Justitie onderzoekt aangiftes rond cryptofraude OmegaPro
Het Openbaar Ministerie onderzoekt aangiftes in verband met de grootschalige fraudezaak rond cryptoplatform OmegaPro. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving...
Cryptodiensten offline gehaald, beslag op miljoenen aan crypto's
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft in samenwerking met een speciaal team van de politie en met justitie twee grote cryptovaluta-wisseldiensten...