Bedrijvigheid Nederlandse industrie krimpt sterker in november
De bedrijvigheid in de Nederlandse economie is in november sterker gekrompen, vooral door een zwakkere vraag vanuit het buitenland en dan met name Duitsland. De krimp van de industriële activiteit was de sterkste die dit jaar is gemeten.
Dat blijkt uit de inkoopmanagersindex van Nevi, de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers. Deze index, die de bedrijvigheid weerspiegelt, daalde van 47 in oktober naar 46,6 in november. Bij een stand van 50 of meer is er sprake van groei, daaronder gaat het om krimp van de industriële activiteit.
Nevi meldt dat de totale en buitenlandse verkoop scherp daalde en dat orderportefeuilles snel terugliepen, vooral bij producenten van investeringsgoederen. Omdat bedrijven hun voorraden wilden verkleinen, werd er ook veel minder ingekocht.
"De industrie blijft het moeilijk hebben, mede door de hoge rente van de laatste jaren. Duitsland, onze belangrijkste handelspartner, kampt met de grootste problemen", aldus sectoreconoom industrie Albert Jan Swart van ABN Amro.
'Grimmig'
De Duitse industrie had ook in november te maken met een forse krimp van de bedrijvigheid door de economische malaise in het land en een zwakkere export. Volgens marktonderzoeker S&P Global ziet de situatie voor de industrie in de grootste economie van Europa er "behoorlijk grimmig" uit.
De inkoopmanagersindex van S&P Global voor de omvangrijke Duitse industrie stond in november op een niveau van 43. Dat wijst op een diepe krimp van de industriële activiteit. De grote auto-industrie in Duitsland heeft last van lagere verkopen en sterke concurrentie uit China op het vlak van elektrische auto's. Mede daardoor verkeert ook de staalmarkt in crisis. "Door de lagere autoproductie en het knappen van de vastgoedzeepbel in China is de vraag naar staal ingestort, wat de prijzen drukt", meent Swart.
De Duitse economische problemen treffen niet alleen Nederland. Het hoofd van de Zwitserse centrale bank zei recent dat ook de Zwitserse industrie last heeft van een zwakkere vraag uit het buurland.
Trump
Swart zegt ook dat de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor onzekerheid zorgt in het bedrijfsleven, vooral voor bedrijven die veel naar de Verenigde Staten exporteren.
Trump heeft importheffingen op Europese goederen aangekondigd, wat de export kan schaden. "Met het relatief lage vertrouwensniveau van dit moment blijft de onzekerheid groot. Tegelijk kunnen verdere rentedalingen de vraag naar industriële producten komend jaar stimuleren", voegt de econoom toe.
Bron: ANP
Gerelateerd
Productie Nederlandse industrie iets gedaald
De Nederlandse industrie heeft in november iets minder geproduceerd dan een jaar eerder. De industriële productie ging met 0,1 procent omlaag op jaarbasis. De Nederlandse...
Vertrouwen producenten iets minder negatief ondanks krimp
Het vertrouwen van producenten in de Nederlandse industrie was in december iets minder negatief dan een maand eerder, hoewel de productie al langere tijd een daling...
Nederlandse industrie krimpt opnieuw, vooruitzichten wel beter
De bedrijvigheid in de Nederlandse economie kromp verder in de laatste maand van vorig jaar. Het aantal nieuwe orders, de productieomvang en de werkgelegenheid,...
Nederlandse industrie produceert opnieuw minder
De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp...
PBL: afname uitstoot industrie minder sterk dan twee jaar geleden
De verduurzamingsplannen van de Nederlandse industrie leiden tot een kleinere afname van broeikasgassen in vergelijking met twee jaar geleden.