BDO: Bewustwording rond frauderisico's neemt toe
Het bewustzijn rond fraude en bijkomende risico's binnen organisaties is aan de beterende hand. Uit onderzoek van BDO onder ruim negenhonderd organisaties blijkt dat ruim 60 procent van de organisaties in de publieke sector en 48 procent van de private bedrijven een beleid op fraude hebben ontwikkeld.
Het BDO-onderzoek laat zien dat organisaties geleidelijk meer aandacht voor fraudebeleid krijgen. In de publieke sector is er een toename van 10 procent te zien op de aanwezigheid van een fraudebeleid.
Van het totaal aantal organisaties in de publieke sector bleek vorig jaar 62 procent een fraudebeleid te hebben, tegenover 51 procent in 2022. In de private sector is een kleine stijging te zien: 48 procent in 2023, ten opzichte van 44 procent in 2022.
Andere risico's
Tegelijk zijn organisaties nog niet goed genoeg op de hoogte van corruptie- en andere non-compliancerisico's. Meer dan de helft van de 930 organisaties die BDO onderzocht, vindt zichzelf niet kwetsbaar voor cyberrisico's.
Het verschil tussen publieke en private organisaties is daarbij groot. Gemiddeld vindt 49 procent van de publieke organisaties zich kwetsbaar voor dergelijke risico's, tegenover 33 procent van de private organisaties. Binnen de verschillende sectoren in het onderzoek lopen de resultaten verder uiteen.
Wetgeving
Ook concludeert BDO dat (nieuw) geldende wetgeving niet overal duidelijk in beeld is. Een voorbeeld is de sanctiewet, die voor vrijwel iedereen geldt; iets wat maar 20 procent in de publieke sector en zelfs maar twee procent in de private sector weet.
BDO Forensics & Technology voert jaarlijks onder een groep klanten een onderzoek uit om de bewustwording rond fraude-, corruptie- en non-compliancerisico's te peilen.
Gerelateerd
Werkstraf voor man die auditrapporten veranderde
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een werkstraf van 120 uur opgelegd aan een 66-jarige chief information security officer uit Den Haag. De man was werkzaam bij...
Fraudeverdachten werkten met valse documenten bij de overheid
Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt overheidsdiensten om bij het inhuren van personeel alert te zijn op mogelijke identiteitsfraude. Uit onderzoek van de Rijksrecherche...
Onlinebank Revolut onder vuur in VK na omvangrijke zwendel
Onlinebank Revolut staat onder druk in het Verenigd Koninkrijk, vanwege een omvangrijke fraudeclaim. Oplichters zouden 700.000 pond (ongeveer 580.000 euro) van een...
Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.
Boeiende première tijdens tiende editie Fraude Film Festival
Tijdens de tiende editie van het jaarlijkse Fraude Film Festival, op 7 en 8 november in het Amsterdamse theater Tuschinksi, ging de Anti-Fraude Award naar een professionele...