Afbouw steun voor elektrisch rijden gaat te snel
Hoewel de interesse in elektrische auto’s groeit, neemt het aantal mensen dat van plan is een elektrische auto te kopen niet toe. Leaserijders zullen vaak nog proberen in 2025 een contract voor een elektrische auto af te sluiten, omdat dat gunstiger is dan in de jaren erna.
Volgens de ANWB is het nodig dat de overheid maatregelen blijft nemen om elektrisch rijden betaalbaar te maken en meer duidelijkheid te geven over de kosten. Het afbouwen van die stimuleringsmaatregelen gaat te snel.
Daarvoor waarschuwt de organisatie in de jongste editie van de Elektrisch Rijden Monitor, gebaseerd op onderzoek onder ruim tweeduizend Nederlanders.
MRB
Vooral het gebrek aan duidelijkheid over de motorrijtuigenbelasting (MRB) speelt een grote rol bij het besluit over de keus voor een elektrische auto. Met de huidige plannen van het kabinet stijgen de maandlasten van elektrische auto's straks fors en betalen elektrische rijders meer MRB dan vergelijkbare brandstofauto's door het extra gewicht van de accu. Dat zal volgens de ANWB de overgang naar elektrisch vervoer vertragen.
Wat ook niet helpt bij de keuze voor een nieuwe elektrische auto, is het snelle waardeverlies. Dat blijkt zeker nu, omdat er een grote hoeveelheid elektrische auto's op de markt komt die eind 2019 werden uitgeleverd, om nog te profiteren van toen gunstige bijtellingsvoorwaarden.
Aanschafprijs
Naast de wegenbelasting spelen de aanschafprijs, het bereik en het laadnetwerk een grote rol bij de beslissing om een elektrische auto te kopen. Wat betreft de betaalbaarheid verwacht de ANWB, naast een toename van het aantal tweedehands elektrische auto's uit de lease, ook meer nieuwe modellen met een relatief lagere aanschafprijs.
De gemiddelde aanschafprijs van een elektrische auto is dit jaar licht gestegen, naar 46.022 euro. De betalingsbereidheid is echter ook toegenomen, tot 34.436 euro. Hierdoor is het verschil tussen het gemiddelde aankoopbedrag en het bedrag dat kopers willen uitgeven aan een elektrische auto verkleind; van 14.151 euro in 2023 naar 11.586 euro dit jaar.
Volgens de ANWB telt Nederland inmiddels 522.000 elektrische auto's, wat neerkomt op 5,5 procent van het totale personenwagenpark. Nederland blijft wel koploper in Europa als het gaat om openbare laadpaaldichtheid, met een laadpunt per drie elektrische auto's.
Leasen
Werknemers die via hun werk een elektrische auto kunnen leasen, zullen daarvoor liever in 2025 dan in 2026 een contract afsluiten, verwacht loonstrookverwerker ADP. Werkgevers en werknemers kunnen vanaf 2026 namelijk geen gebruik meer maken van korting op de bijtelling voor nieuwe elektrische auto's.
Volgend jaar hebben werknemers nog met 17 procent bijtelling te maken over de eerste 30.000 euro van de catalogusprijs van elektrische auto's, als die ook voor privéritten worden gebruikt. Vanaf 1 januari 2026 geldt een bijtelling van 22 procent. De afgelopen jaren is de korting op de bijtelling afgebouwd.
"Nederlanders kennende is wel de verwachting dat als een leasetermijn in 2026 afloopt, ze die willen verkorten zodat ze in 2025 een nieuwe kunnen krijgen", stelde ADP bij het presenteren van de loon- en pensioenontwikkelingen voor 2025. De lagere bijtelling kan netto enkele honderden euro's per maand schelen.
Gerelateerd
Fors meer tweedehands auto's verkocht, benzine blijft koploper
De verkoop van tweedehandsauto's in Nederland is vorig jaar met ruim 9 procent gestegen tot meer dan 2 miljoen stuks. Benzineauto's blijven de onbetwiste koploper...
Ondernemers omzeilen bpm, verkoop dieselbusjes verdrievoudigd
De verkoop van dieselbusjes in Nederland is vorige maand verdrievoudigd, tot bijna 13.000 stuks. De sprong in verkopen komt vooral door de aankomende wijziging in...
Greenwheels ziet zakelijk gebruik deelauto's flink toenemen
Nederlanders maken steeds meer gebruik van deelauto's, meldt Greenwheels. Het aantal gebruikers steeg in 2024 met ruim 38.000. Volgens het autodeelbedrijf is het...
Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg
De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was 58 miljoen euro beschikbaar...
Zakelijke automobilist rijdt meer elektrisch dan op diesel
Nederlanders met een personenauto hebben in 2023 meer kilometers gereden in binnen- en buitenland dan in het jaar daarvoor. Zakelijke rijders legden voor het eerst...